ABAZOVIĆ I KRIVOKAPIĆ DA PREKINU BLAMAŽU: Zbog štetnog delovanja Radulovića trpe odnosi Srbije i Crne Gore

Novosti online

20. 01. 2021. u 07:47

АБАЗОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ДА ПРЕКИНУ БЛАМАЖУ: Због штетног деловања Радуловића трпе односи Србије и Црне Горе

Abazović i Krivokapić / Foto Tanjug-AP

ADVOKAT Dalibor Kavarić pozvao je premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti kako bi prekinuli diplomatsku blamažu koju izaziva ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

On smatra da se blamaža crnogorske diplomatije najviše ogleda u stavu ministra Radulovića o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, ali i u odluci o opozivu sedam crnogorskih ambasadora.

- Raniji otpravnik poslova, zamenik crnogorskog ambasadora u Bukureštu i asistent na Univerzitetu Donja Gorica, a sadašnji ministar Đorđe Radulović svojim delovanjem u kontinuitetu nanosi nesagledivu i nepopravljivu štetu ugledu Vlade i države Crne Gore na međunarodnoj sceni. Premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović imaju više nego dovoljno razloga da preduzmu radnje iz svojih nadležnosti i ovlašćenja i da prekinu blamažu koju ministar Radulović priređuje državi i da prekinu praksu diplomatske blamaže, konflikta, prekida dobrih odnosa i krize dipomatskih odnosa, koju Radulović, od kada je imenovan u tom ministarstvu, uporno i nekažnjeno čini - rekao je Kavarić.

Ministar Radulović je, zajedno sa ovim zlonamernim potezom o opozivu crnogorskih ambasadora, premijeru Krivokapiću, kako je rekao, "podmetnuo još jedno kukavičje jaje u korist prethodne vlasti lažno tvrđenje da je ambasadoru Srbije Božoviću istekao agreman, te da nova vlada nema mogućnost da poništi odluku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u tehničkom mandatu da ambasadora proglasi za personu non grata".

- U slučaju ambasadorke u NJemačkoj, on je najbolje demantovao samoga sebe i pokazao kako se može kada se hoće - ocijenio je Kavarić, koji je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Dalibor Kavarić/Foto: Privatna arhiva

On je Radulovića optužio da podmetanjem ovakvih kukavičjih jaja radi direktno u korist šefa DPS-a Mila Đukanovića.

- Ministar bi po opisu posla morao znati da u odnosu na način prestanka funkcije diplomatskog agenta (ambasadora), u ovom slučaju ambasadora Srbije, shodno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima (član 9 Konvencije), ta funkcija prestaje isključivo na dva načina. Prvi je notifikacijom države koja akredituje državi kod koje se akredituje, odnosno u slučaju da je Srbija sama opozvala svog ambasadora, a Crna Gora to prihvatila. Drugi je notifikacijom države kod koje se akredituje državi koja akredituje i to momentarom kada država koja akredituje notifikuje diplomatsku notu države kod koje se akredituje (u ovom slučaju Crna Gora). Pri čemu će država koja akredituje opozvati lice u pitanju (u vezi sa st. 1 čl. 9) ili će okončati njegove funkcije u toj misiji prema slučaju - kazao je Kavarić.

(RTCG)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)