FIRMA JAČA OD PRAVDE I ZAKONA? Sud i drugi put presudio u korist radnika Pomorskog saobraćaja, poslodavac na potezu

V.V.

19. 01. 2021. u 17:40

TROJICA radnika „Pomorskog saobraćaja" koji su pre skoro godinu dobila otkaz, iz različitih razloga, ali, kako kažu prvenstveno zbog sindikalnog organizovanja, poslodavac mora da vrati na posao.

ФИРМА ЈАЧА ОД ПРАВДЕ И ЗАКОНА? Суд и други пут пресудио у корист радника Поморског саобраћаја, послодавац на потезу

Foto. V. V.

To je odluka Višeg suda u Podgorici, doneta drugi put. Nakon prve odluke radnicima je ponuđen novi, izmenjeni ugovor o radu, ali mimo zakona. Nije im ostavljen rok od osam dana o izjašnjavanju, a potom im je opet uručen otkaz. Oni su svoja prava iznova tražili pred sudom i konačno dobili bitku, mada i sada predsednik nezavinskog sindikata „Pomorskog saobraćaja" Ivan Vučinović, nije siguran da će poslodovac ispoštovati sudsku odluku.

- Pretpostavljam da će ići po dosadašnjem šablonu, naći će se način da nas ne vrate na posao - kazao je Vučinović.

On podseća da je otkaz po raznim osnovama dobilo više od deset radnika, a dvojica jer su se usudili da se njemu jave. On sam je otkaz dobio, kako kaže, zbog organizovanja sindikata. U toku je i predmet po njegovoj tužbi zbog rasporeda na drugo radno mesto. To smatra „šikaniranjem" i postupkom koji je trebalo da zaustavi sindikalno delovanje.

Advokat Jovan Pejović koji zastupa 14 radnika koji svoja prava iz radnog odnosa traže sudskim putem objašnjava da je Pomorski saobraćaj u obavezi da trojicu radnika koji imaju pravosnažnu presudu u roku od osam dana vrati na posao.Ističe da je reč o potvrđenoj prošlogodišnjoj presudi Osnovnog suda. Uprkos svemu, postoji sumnja.

- Umesto povratka na posao posle te presude Osnovnog suda, iz preduzeća Pomorski saobraćaj su ovim radnicima ponudili kazneno mesto, tačnije zadatak je trebalo da im bude da broje automobile kojI ne svraćaju na trajekt. Sud je takođe utvrdio da je reč o nezakonitim otkazima. Verujem da će menadžment Pomorskog saobraćaja nastaviti sa kršenjem prava iz rada. Ovde je cela sindikalana organizacija dobila otkaz. Ljudi su u strahu da kažu ko je u sindikatu, to je apsurdna situacija i diskriminacija – smatra Pejović.

Sudska praksa, po njegovim rečima, je da sud ide u korist radnika kada su u pitanju prava iz radnog odnosa, a sindikalni poverenici su zaštićeni posebnim zakonskim propisima. Kaže i da se potraživanja radnika za neisplaćene zarade po osnovu minulog rada, neisplaćenih prekovremenih sati rada, zatim naknade štete za neiskorišćene godišnje odmore, kao i po osnovu neisplaćivanog regresa za godišnje odmore odnose na period od 2008. do 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a