BOG JE S NAMA, I NISMO SAME: Monahinje odsečene od sveta poslale ovu poruku

V. KADIĆ

15. 01. 2021. u 06:10

NISMO same, sa nama je Bog! A ko onda može protiv nas? Niko!

БОГ ЈЕ С НАМА,  И НИСМО САМЕ: Монахиње одсечене од света послале ову поруку

Foto Privatna arhiva

Ovo je poruka monahinja Sinklitikije i Bosiljke koje tihuju u manastiru Preobraženja Gospodnjeg na Somini u Hercegovim lukama - Banjanima, nikšićkoj opštini, metohu manastira Kosijerevo, koje su danima zavejane i odsečene od sveta zbog velikog snega koji je napadao blizu jednog metra!

- Čuo sam se sa monahinjama mobilnim telefonom kada su mi saopštile da su dobro i da se raduju zimskim čarolijama. Kazale su da za njih veliki snegovi nisu ništa novo jer sa smetovima druguju gotovo svake zime - kaže, za "Novosti", Željko Šapurić, urednik grupe "Banjani Oputna Rudina".

- Ipak, poznajući ćudi te planine pokrenuo sam inicijativu da jedna grupa mladih i hrabrih Nikšićana, koji se dobro snalaze u ovakvim uslovima, dođu do sestrinstva manastira i pomognu sa osnovnim životnim potrepštinama.

ZAHVALNE NA POŽRTVOVANjU

I JANKO Vujović i Dragan Babić, takođe Nikšićani, krenuli su na put do manastira u Somini, ali ih je veliko nevreme omelo da dođu do sestara Sinklitikije i Bosiljke. Oni su kombijem uspeli da dođu do kuće Orbovića, koja je od manastira udaljena pet kilometara, gde su ostavili sve ono što je sestrama potrebno za život.

- Blagodarimo na njihovom požrtvovanju - kaže sestra Bosiljka. - Mi planiramo da, kada malo vreme popusti, da se spustimo do sela i preuzmemo darove.

Brzo su reagovali Dragan Radović, Vidoje Perović, Željko Mirković i Marko Blečić koji su uspeli motornim sankama da dođu do monahinja. To je, zapravo, u toj nedođiji bio jedini način da se na vreme stigne. Dopremili su im petrolej za lampu jer solarni sistem u manastirskom kompleksu ne funkcioniše zbog dotrajalih akumulatora. I umesto straha i zebnji, ove momke dočekale su Sinlitija i Bosiljka sa velikim osmehom i radošću.

Foto Privatna arhiva

- Uprkos nevremenu nama ništa ne nedostaje. Pitale smo ih - jeste li pobedili strah! Jer put do nas u ovim danima je zaista nemoguć. Prijatno su nas iznenadili i hvala im za žrtvu koju su zbog nas podneli - kaže sestra Sinklitikija.

-Službe obavljamo dok je dnevne svetlosti dok u konaku koristimo lampe. To malo struje što proizvedu akumulatori dođe nam da dopunimo mobilni telefon i zovnemo Željka Šapurića u slučaju potrebe. Crkva je nada i spasenje gde god da ste. Veliko hvala ovim divnim ljudima koji su nas se setili i obišli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili