KLIZIŠTE JE UNIŠTAVA: Dok se čekaju mere, Ada Bojana nestaje pod morem, zaleđe nudustičkog naselja osvanulo u vodi!

Tanjug

03. 01. 2021. u 00:29

MORE nije čekalo ni studije ni tendere, konačne ni kratkoročne mere, već je po diktatu prirode, u naletu orkanskog juga, pred kraj prošle godine doslovce pomelo sve zakasnele pokušaje i napore da se nešto učini za spas kupališta na Adi Bojani, piše Pobjeda.

КЛИЗИШТЕ ЈЕ УНИШТАВА: Док се чекају мере, Ада Бојана нестаје под морем,  залеђе нудустичког насеља освануло у води!

Foto: Portal Ulcinj

Ne samo da su jaki talasi osujetili pokušaje da se kamenim nasipima spasu ugroženi objekti na prvoj liniji, već je more prodrlo u zaleđe nudustičkog naselja koje je osvanulo u vodi, navodi list.

Izvršni direktor HTP Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović izjavio je da je pričinjena velika materijalna šteta i da će ostaci restorana Maestral i nekoliko smeštajnih jedinica morati da se uklone jer su totalno uništeni.

Javno preduzeće "Morsko dobro" je izdvojilo 50.000 evra za projekat privremenog rešavanja problema, što će svakako biti nedovoljno i sa tim sredstvima se ne može obezbediti nasipanje plaže, kao što piše u projektu, smatra Đakonović.

Prema njegovim rečima, nekoliko je prirodnih i antropogenih faktora koji uzrokuju nestanak Ade, a to su klimatske promene koje utiču na rast nivoa mora i dovode do sve većih talasa, kao i drugi faktori kao što su brane na reci Drim i nekontrolisana eksploatacija peska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)