PRAŠINE IM PREKO GLAVE: Meštani Potrlice kod Pljevalja protive se postavljanju asfaltne baze u blizini naselja

M. D.

28. 12. 2020. u 06:34

MEŠTANI pljevaljskog naselja Potrlica uputili su javni apel predstavnicima Vlade da učine sve da obustave realizaciju planiranog projekta postavljanja asfaltne baze u blizini tog naselja.

ПРАШИНЕ ИМ ПРЕКО ГЛАВЕ: Мештани Потрлице код Пљеваља противе се постављању асфалтне базе у близини насеља

Foto M. Drobnjak

Nedavno je investitor" Postrojenja za proizvodnju asfalta Crnagoraput - Podgorica" podneo zahtev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu, za asfaltnu bazu.

- Investitor je došao u svojoj nameri čak do "potrebe izrade elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu", a da pljevaljska javnost gotovo ništa ne zna o ovoj ekološki pogubnoj ideji. Još nešto za neverovati, jedan veliki višedecenijski zagađivač životne sredine - Rudnik uglja dovodi na svoje zemljište po osnovu ugovora o zakupu još jednog zagađivača - Postrojenja za asfalt. To je zaista društveno neodgovorno. Do kada mi stanovnici Potrlice, Pljevalja da trpimo, da udišemo vazduh koji nije dostojan čoveka - navodi se u apelu koji je potpisao Mile Đurović.

U apelu se ističe da je zbog konstantnog zagađenja, zdravlje stanovništva ozbiljno ugroženo, posebno stanovnika ovog naselja.

- Zbog blizine otvorenog rudokopa i trake, stanovnici Potrlice sigurno su izloženi najvećoj koncentraciji prašine i zagađenju vazduha, pa bi merna stanica trabalo da bude locirana upravo u ovom gradskom naselju, ako nadležni žele realne parametre zagađenja - navode meštani i dodaju da su ovih dana magla i smog poklopili kotlinu, a da se stanovništvo guši "vazduhom". - Koja slučajnost, merna stanica u Gagovića imanju baš ovih dana ne radi.

Oni ističu da stari Potrličani, čija su imanja eksproprisana od Rudnika uglja već decenijama trpe veliku prašinu i zagađenje vazduha.

- Sigurni smo da ovoga puta stanovnici Potrlice zarad zdravlja pre svega dece, a i svih nas neće dozvoliti da se realizuje ova ideja. Dosta je bilo, kap je prelila čašu - poručuje se u apelu i istovremeno traži od nadležnih da učine sve da obustave realizaciju ovog projekta koji će, ako zaživi, kako tvrde, dovesti do ekološke katastrofe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)