BLOKADOM NA IZMENE ZAKONA: Za promene sramnog akta o slobodi veroispovesti glasaće svi poslanici vladajuće većine

V. KADIĆ

24. 12. 2020. u 08:38

GRAĐANSKI pokret URA, članica vladajuće većine na državnom nivou, na sednici Glavnog odbora podržao je izmene Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica.

БЛОКАДОМ НА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА: За промене срамног акта о слободи вероисповести гласаће сви посланици владајуће већине

Foto V. K.

Sada je gotovo sigurno da će ovaj pravni akt biti izglasan na sednici Skupštine Crne Gore koji je najavljen za 28. decembar i u prošlost poslati onaj koji je izazvao veliko nezadovoljstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i vernog naroda, što je 30. avgusta na parlamentarnim izborima dovelo do pada režima Mila Đukanovića. Nezadovoljni razvojem događaja, "patriote" su najavile protestno okupljanje upravo na ovaj datum ispred Skupštine Crne Gore.

Na sajtu URA napisano je da se novim zakonskim rešenjem u isti pravni položaj stavljaju sve verske organizacije u Crnoj Gori i da sve one ulaze u jedinstveni pravni poredak države Crne Gore.

- Manipulacije su prethodne vlasti o tome kako se izmenama ovog zakona otvara prostor da neko kulturnu baštinu i imovinu države Crne Gore može izneti van nje ili je otuđiti. Zakonski akt je liberalan, on je evropski i građanski i pruža svim verskim organizacijama ista prava i obaveze, a svako drugo njegovo tumačenje je pokušaj manipulacije ili rezultat aktiviranja iracionalnog i ličnog baziranog na prethodnim iskustvima. Najzad, u tekstu ovoga zakona nema ničega što ugrožava državu i njene interese - zaključili su iz GP URA.

Grupa "Za pravo i čast i slobodu Crne Gore" najavila je auto-kolonu 28. decembra u 12 sati, kada će Skupština Crne Gore odlučivati o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, ograđujući se od organizacije.

- Auto-kolona u centru Podgorice sve dok Skupština ne prizna Zakon o slobodi veroispovesti onakav kakav je prvi dan bio - objavljeno je na instagram-profilu "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore". - Tražimo ono zbog čega su naši preci ratovali. Ovo ne mora da se desi ukoliko pre 28. decembra priznate ovaj zakon postojeći. Mi ne kršimo mere, samo se selimo svi zajedno ispred Skupštine i tu od sad živimo sve dok ne bude onako kako hoćemo. Mi smo jedna familija.

Cilj auto-skupa, kako saznajemo, je da se blokira svaka ulica u centru Podgorice.

"A ispred Skupštine čekamo što će izglasati. A moraju kako mi oćemo!!! Ovo je naša zemlja i to su naše svetinje!!, poručuju crnogorske "patriote".

SKANDAL U ŠKOLI

U KABINETU geografije Osnovne škole "Ratko Žarić" u Nikšiću na panou gde su obeleženi važni datumi i događaji, našla se i fotografija sa likom raskolnika Antonija Abramovića, koji je predstavljen kao "obnovitelj" kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve! Ispod slike je napisano: "Crnogorski zbor održan na Cetinju u organizaciji Odbora za obnovu autokefalne CPC, za duhovnog poglavara pravoslavnih Crnogoraca i Crnogorske pravoslavne crkve izabrao Antonija Abramovića, vikarnog episkopa Edmontona u Kanadi". Ovom događaju prethodilo je osnivanje NVO "Crnogorska pravoslavna crkva" i to u Centru bezbednosti Cetinje!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna