"HERCEG MEĐU GRADOVIMA" U SPOMEN OSNIVAČU I PUTOPIOSU: Otkrivene spomen ploče sećanja na Zuka DŽumhura i kralja Tvrtka

V.Vujnović

15. 12. 2020. u 15:55

SPOMEN ploče posvećene putopiscu, slikaru i karikaturisti Zuku Džumhuru i osnivaču Herceg Novog Tvrtku prvom Kotromaniću otkrili su u hercegnovskom Starom gradu ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić i hercegnovski gradonačelnik Stevan Katić.

ХЕРЦЕГ МЕЂУ ГРАДОВИМА У СПОМЕН ОСНИВАЧУ И ПУТОПИОСУ: Откривене спомен плоче сећања на Зука Џумхура и краља Твртка

Foto: Press služba

Spomen ploča sa medaljonskim likom slavnog putopisca, rođenog u Konjicu, čiji je šarm formiran u Beogradu a razvijao se uz mnogo ljubavi i u Herceg Novom, postavljena je u blizini nekadašnje kafane "Hercegovina" gde su jedno mesto Novljani decenijama nazivali Zukovim stolom.

Ambasador Jukić zahvalio je novskim intelektualcima koji su još 2014. pokrenuli inicijativu da Zuko Džumur dobije spomen ploču, ali i svim građanima i institucijama koji su je podržavali.

Foto: Press služba

-Zuko je po opredelenju bio Novljanin, ali i građanin sveta. On to nije  dokazao samo svojim hodoljubljem i putopisima, već i samim mentalitetom i načinom kako je prikazivao život i vrednosti koje je zastupao. Meni je drago da Herceg Novi deli i čuva te vrednosti, kazao je Jukić.

-Zuko i Herceg Novi jedno drugom su pripadali, rekao je hercegnovski gradonačelnik Stevan Katić  i dodao da Zuko i dalje živi u srcima, sećanjima i pričama njegovog grada pesnika i davnih junaka, u koji je došao na nekoliko dana a ostao  dve decenije..

- Iz Novog se pre tri decenije preselio u legendu, a baš u Novom susrelo se sve ono za čime je tragao ovaj svestrani umetnik, kazao je Katić.

On je i detaljem iz Zukovih hercegnovskih godina podsetio na vedrinu ovog stvaraoca koji je  otkrivajući svojevremeno bistu Alekse Šantića na najlepšem hercegnovskom trgu, na Belavisti,  rekao da mu je drago da će Novljane i njihove goste bar nekada, dok šetaju, predvoditi pesnici.

-Duh legende jugoslovenske umetnosti, njegovi crteži i reči, živeće među nama u večnom novskom kamenu i svakoga dana nas podsećati na jedno više osećanje života i sveta, rekao je Katić uz zahvalnost Džumhuru što je Herceg Novom dao titulu "Hercega među gradovima".

Medaljon sa Zukovim likom delo je hercegnovskog vajara Nikole Nikše Kosića, a za projekat postavljanja obe ploče bio je zadužen arhitekta i konzervator, Srđan Marlović.

U prolazu ispod gradskog simbola, Sat kule, otkrivena je  spomen ploča osnivaču grada – Tvrtku prvom. Na ploči je uz lik vladara uklesan  i originalni tekst povelje o osnivanju grada.

Foto: Press služba

Otkrivanju ove spomen ploče prethodio je igrokaz u kojem su predstavnike Opštine i ambasade dočekali kostimirani članovi hercegnovskog viteškog društva „Sveti Stefan" a sa njima i sam kralj Tvrtko. U umetničkom programu učestvovala je Ivana Petković, profesorica flaute, članovi Gradske muzike, mažoretki i članice KUD-a u bokeškim nošnjama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati