PORODICE PREMINULIH OD KORONE OČEKUJU OD TUŽILAŠTVA: Utvrdite ima li propusta u lečenju i krivične odgovornosti lekara

B. DABIĆ

10. 12. 2020. u 00:07

PORODICE preminulih pacijenata od posledica virusa korona očekuju da će nadležno državno tužilaštvo po službenoj dužnosti da formira krivični predmet radi utvrđivanja odgovornosti i eventualnih propusta u lečenju obolelih od kovid-19 koji su preminuli u Opštoj bolnici Bar.

ПОРОДИЦЕ ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ ОЧЕКУЈУ ОД ТУЖИЛАШТВА: Утврдите има ли пропуста у лечењу и кривичне одговорности лекара

B. Dabić

Danas okupljeni ispred Opšte bolnice Bar, članovi porodica preminulih, mišljenja su da veliku odgovornost snosi menadžment ove zdravstvene ustanove, prethodni čelnici ministarstvo zdravlja, inspekcije “koje nisu dobro obavile svoj posao”.

Menadžentu Opšte bolnice Bar, nadležnim ministarstvima, i novoformiranom NKT-u- porodice će uputiti dopis u kome traže odgovore na brojna pitanja i očekuju odgovore do sledeće srede kada su najavili ponovno okupljanje.

Porodice povezuje zajednička bol zbog gubitka najmilijih i zato su odlučili da se okupe i ukažu na “propuste” kako niko od sadašnjih i budućih pacijenata ne bi prošao kao članovi ovi porodica.

- Zdravstveni radnici rade najhumaniji i najodgovorniji posao, ali isto tako nisu svi dovoljno edukovani, niti spremni da rade u kovid bolnici. Nije sramota reći da nešto ne možeš, ili ne znaš i obratiti se kolegi za pomoć. Humanije je napustiti neku poziciju kojoj nisi dorastao, nego svaljivati greh i optužbe na građane. Smatramo da je nešto u menadžmentu Opšte bolnice zakazalo. Kao rezultat toga imamo ovoliki broj smrtnih slučajeva, i smatramo da kao građani treba da dignemo glas i omogućimo drugim lekarima da leče bolesnike u Baru - kazala je Milaka Kruta.

B. Dabić

Ona je dodala da “građani ne žele da prebrojavaju mrtve i koliko je mladih ljudih izgubilo život”.

-Kao porodice preminulih nećemo praštati smrt svojih najmilijih, zato što je neki lekar odlučio da kaže - kasno je došao. Tražićemo od nadležnih da postave novi tim koji će imati sve potrebne kvalifikacije za lečenje kovid bolesnika. Sigurni smo da bi bilo mnogo više preživelih da sistem bolnice funkcioniše kako treba - istakla je Kruta.

Okupljeni naglašavaju - Ako se pacijentu ne može pružiti adekvatno lečenje na nivou sekundarne zdravstvene ustanove- Opšte bolnice Bar, onda je tim lekara u obavezi da ih uputi na dalje lečenje.

Smrt najbližeg u životnoj snazi sama po sebi je tragična i teška, a porodicama je bol nepodnošljiviji kada nemaju odgovore na brojna pitanja.

Tijana Kruta, kćerka preminulog Gorana Krute, navodi da potpisnici posmrtnog pisma tvrde da je bio priključen na respirator.

- Mene zanima koja vrsta intubacije je izvršena - kazala je Tijana navodeći još dilemma po pitanju lečenja njenog oca, ali od lekara odgovor nisu dobili.

KOVID BOLNICA BEZ PULMOLOGA

PORODICA Želalića navodi da su ispred Opšte bolnice Bar zbog svakog narednog pacijenta kako bi mogli “da učinimo sve što možemo da nikome ne ponovi ono što se našim najmilijim desilo”.

- Nastavljamo dalje, i nadamo se da će se stanje u Opštoj bolnici Bar promeniti - kazali su članovi porodice Želalić dodajući da ih niko nije kontaktirao od prošle srede i da do sada postoji samo “ćutanje” od strane nadležnih.

Bobana Želalić kaže je neverovatno da Kovid bolnica za Primorje- Opšta bolnica Bar nema ni jednogpulmologa. Ona dodaje da druge porodice koje prolaze kroz ove patnje navode u porukama muke koje su ih zadesile.

Tijana je mišljenja da lekar pacijentu treba da bude i podrška, da mu uputi lepu reč, jer obolelima u tim trenucima zbog bolesti i strahova to mogo znači. Porodica je, navodi Tijana, od doktora u Opštoj bolnici Bar naišla na “otpor i veliku aroganciju”.

- Uzdamo se u novo ministarstvo zdravlja da će promeniti nešto u Opštoj bolnici Bar na o pacijenata - kazala je Tijana Kruta.

Podsetimo, prošle srede ovde su bili članovi porodica Gorana Krute (48) iz Bara i Lazara Želalića (61) iz Herceg Novog, dvojice preminulih pacijenata od korone. Danas je na protestnom okupljanju bilo više porodica.

Dragan Popovski je izgubio majku i došao je da podrži protest. On navodi da je porodica molila da njegovu majku iz Opšte bolnice Bar prebace u Klinički centar.

- Odugovlačilo se, došlo je do komplikacija i uz put, a kad su majku hospitalizovali u KC CG bila je na respiratoru 15 –tak dana, na žalost preminula je u 60-toj godini - kazao je Popovski.

Porodica Pepeljak koja se danas pridružila protestu je ogorčena jer je ODT Bar odbacilo krivičnu prijavu koju su podneli nakon smrti člana njihove porodice koji je preminuo u 50-toj godini.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna