DŽUDI "PREDVIDELA" TENKOVE U PODGORICI: Kako su u skandale koji potresaju političku scenu Crne Gore uvukli i ambasadorku SAD

V. KADIĆ

10. 12. 2020. u 07:39

ЏУДИ ПРЕДВИДЕЛА ТЕНКОВЕ У ПОДГОРИЦИ: Како су у скандале који потресају политичку сцену Црне Горе увукли и амбасадорку САД

DŽudi Rajzing Rajnke / Foto TV CG

AMBASADORKA Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori DŽudi Rajzing Rajnke, ni kriva ni dužna, našla se u novom skandalu na državnoj televiziji, ovog puta od strane novinarke Tamare Nikčević, u emisiji "Teleskopija" u kojoj je gostovao LJubomir Filipović, politički analitičar.

- Reč je o ženi, ambasadorki, koja je, doduše na jednoj privatnoj večeri, a mi novinari znamo mnoge stvari, imamo svoje izvore, kazala da je njena projekcija bila da će predsednik Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon 30. avgusta - kazala je Tamara Nikčević. - To ne da je neozbiljno, nego ne znam sa čim se to graniči. Da li je moguće da jedna tako velika zemlja pošalje u Crnu Goru takvu ambasadorku.

Ova izjava je samo nekoliko sati kasnije izazvala reakciju Ambasade SAD u Podgorici, ali i članova Saveta Javnog servisa, kao i neke bivše diplomate, njenog sagovornika u emisiji!

Iz američke ambasade odbacili su optužbe novinarke, ocenjujući ih kao "neosnovane".

- Optužbe jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori - poručili su iz Ambasade. - Razočaravajuće je videti takav neprofesionalizam od strane javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše, a ne da obmanjuje javnost.

Profesor na Bostonskom univerzitetu i bivši ambasador Crne Gore pri NATO, Vesko Garčević, ocenio je da ovaj napad na ambasadorku SAD, ili bilo kog drugog diplomate, na Javnom servisu neprihvatljiv.

- Kao što jedan ambasador ne sme da se meša u unutrašnje stvari domaćina, tako ni novinari ne smeju da ugrožavaju integritet diplomata garantovan Bečkom konvencijom - napisao je Garčević na "Tviteru".

Učesnik u emisiji LJubomir Filipović takođe je reagovao.

- Kako sam rekao više puta i tokom emisije, zato što sam imao zadovoljstvo da nekoliko puta razmenim mišljenja sa ambasadorkom Rajnke, siguran sam da ona nije mogla izgovoriti takve stvari o Crnoj Gori - napisao je Filipović na "Fejsbuku". - Drugo, u jednom delu javnosti se primio narativ o tome da je Crna Gora ostavljena na cedilu, da smo kao i 1918. zaboravljeni i predati Srbiji od strane zapadnih saveznika. Osim što je ovo glupost, opasno je jer takav narativ tera jedan deo političkog spektra u izolacionalistički nacionalizam.

Ceo slučaj prokomentarisao je na svom tviter-nalogu i premijer Zdravko Krivokapić

- Po nalogu DPS, Javni servis je krenuo u progon diplomata - poručuo je premijer. - Javni servis što pre vratiti građanima koji ga i plaćaju.

RT CG: KRIVOKAPIĆ U BRISELU

PREMIJER novoizabrane crnogorske vlade Zdravko Krivokapić će u utorak, 15. decembra, otputovati u Brisel, gde će se sastati sa zvaničnicima EU, preneo je portal RT CG, pozivajući se na nezvanična saznanja u EU. Iz Krivokapićevog kabineta ova informacija nije ni potvrđena ni demantovana. Biće to prvo putovanje Krivokapića van Crne Gore u svojstvu predsednika vlade.

PONIŠTITI ODLUKU O PROTERIVANJU

LIDER Demokratske narodne partije Milan Knežević pozvao je šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića da poništi političku odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore.

- Umesto što za državne sekretare postavlja barjaktare DPS Srđe Darmanovića, pozivam Radulovića da već danas poništi političku odluku o proterivanju ambasadora Srbije. Ako ne zna kako, neka me pozove, ja ću im pokazati kako se to radi - poručio je Knežević.

To je zatražila i Socijalistička narodna partija Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

miljan

10.12.2020. 09:21

na drzavnoj televiziji crne gore se emituju emisije u kojim voditelj kaze: mi znamo da je rat u bosni izbio kad su srbi rekli da je to srbija. mrtva hladna, a o gostovanjima raznih bugarasa i dukljanina koji se takmice ko ce vise smeca po srbima i srpskoj crkvi i ne treba trositi slovo.

Filozof

10.12.2020. 09:49

Ne znam za ambasadore i ljude koji rade u ambasadama. Ali znam da nikome nije smetalo kada su ti ambasadori davali podršku ljudima u Crnoj Gori kada je trebalo da se bore i razore SRJ. Siguran sam da ima i snimaka podrške. Neka se narodi na balkanu ne ljute. Svako sada ima svoju zemlju i državu. Oni koji nemaju savetujem drugu državu van balkana. Nema više ujedinjenja niti pomaganja. Vreme je za kazne i lekcije. Znači Krivokapić je otišao kod gazda, šefova na upoznavanje.

Lucky

10.12.2020. 14:35

Sramota da ambasador u jednoj zemlji ,ma lakva ona bila,nezna nista o istoj pa lupeta gluposti. Odakle djukanovicu tenkovi???Da ih ima poslao bi ih on jos pre 20 godina.