VRATIO VERNOM NARODU NADU! U knjizi "Đedo" prilozi episkopa, književnika, umetnika, novinara...

R. Dr.

06. 12. 2020. u 07:33

MITROPOLITA Amfilohija Bog je pozvao na nebo, gde će moći više da učini za svoj narod i svoju crkvu nego da je ostao na zemlji, gde je učinio sve zbog čega se rodio. Preporođena Crna Gora počinje od A. Zato smrt nikome nije lakše pala nego njemu.

ВРАТИО ВЕРНОМ НАРОДУ НАДУ! У књизи Ђедо прилози епископа, књижевника, уметника, новинара...

Među autorima su Bećković, Kusturica...

Ovako o nedavno upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom piše akademik Matija Bećković. Zapis pesnika i višedecenijskog nerazdvojnog vladičinog prijatelja među koricama je knjige o Amfilohiju, koju je pod simboličnim imenom "Đedo" objavila izdavačka kuća "Vukotić medija".

Jedinstveni brevijar posvećen životu i delu crnogorskog mitropolita sastavljen je od priloga 24 autora - episkopa, književnika, umetnika, novinara... Njegovih saradnika, saboraca i prijatelja. Mnogobrojni stvaraoci odgovorili su na pitanje iz podnaslova knjige: Šta nam je značio mitropolit Amfilohije?

- Uvjereni smo da će njegova pravednička smrt, upokojenje i sjedinjenje sa Hristom, sabrati, sjediniti i izmiriti sve nas, kao što je i Sveti Petar Cetinjski zaveštao da posle njegove smrti Crnom Gorom zavlada mir - kaže vladika budimljansko- nikšićki Joanikije.

Reditelj Emir Kusturica naglašava:

- Vratio je nadu narodu uklještenom između svetova i nedela sunarodnika.

Među autorima koji su se osvrnuli na Amfilohijevo delo su i Vojislav Koštunica, Milo Lompar, Petar Božović, episkopi Grigorije i Jovan, Jovan Delić, Ivan Negrišorac, Miro Vuksanović...

- Ova knjiga nije biografija, ni spomenica niti jevanđelje. A opet je sve to pomalo. Ovo je naš zajednički dug moračkom jasnovidcu, naš oproštaj od narodnog vođe i narodnog pastira - kaže izdavač knjige "Đedo" Manojlo Manjo Vukotić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)