ŠUPLJA PRIČA EVROPSKE KOMISIJE: EU se oglasila posle proterivanja srpskog ambasadora iz Crne Gore

Tanjug

29. 11. 2020. u 17:27

EVROPSKA komisija, povodom međusobnog proterivanja ambasadora iz Crne Gore i Srbije, naglasila je da su dobrosusedski odnosi osnova za naperdak zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

ШУПЉА ПРИЧА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: ЕУ се огласила после протеривања српског амбасадора из Црне Горе

Foto arhiva

- Poštovanje dobrosusedskih odnosa je kamen temeljac za proces proširenja, pridruživanja i stabilizacije. I Srbija i Crna Gora dobro napreduju na putu evrointegracija - poručili su iz Komisije.

Zemlje članice EU na sastanku ambasadora sutra bi trebalo da se dogovore oko godišnjih zaključaka o zemljama iz procesa proširenja koji će biti usvojeni na Savetu ministara opštih poslova 8. decembra.

Da podsetimo, juče su iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore saopštili su da je ambasador Srbije u ovoj državi Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kao razlog, iz ministarstva su naveli da je Božović Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je, kako su naveli u saopštenju, "unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore", koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, "ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš".

Usledila je potom recipročna reakcija Srbije, pa je crnogorskom ambasadoru u Srbiji, Tarzanu Miloševiću, naloženo da u roku od 72 sata napusti našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)