ISPLATA PO LEKS SPECIJALISU: Bivši radnici Kombinata aluminijuma opet ispred zgrade Vlade traže otpremnine

Z. Z.

20. 11. 2020. u 23:13

NE odustaju penzioneri, a bivši radnici Kombinata aluminijuma od zahteva da im se isplati otpremnina pa su se opet okupili ispred zgrade Vlade.

ИСПЛАТА ПО ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИСУ: Бивши радници Комбината алуминијума опет испред зграде Владе траже отпремнине

Foto arhiva V. N.

Nikola Raković, koordinator bivših radnika KAP-a rekao nam je da očekuju od nove vlade da ispoštuje zakon, leks specijalis, koji je usvojen u parlamentu i da konačno i oni dobiju otpremnine.

- Svi su pre nas dobili otpremnine, a mi smo bili prinuđeni da napustimo fabriku 2013. kada je pokrenut stečaj. Sada očekujemo od nove vlade da preispita vlasništvo u kompaniji, ali i to kako je moguće da neka firma bude u stečaju i da ima vlasnika. Takođe, da vide da li je "Uniprom" isplatio novac koji je bio predviđen po kupoprodajnom ugovoru - rekao je Raković.

PONIŠTENE PRESUDE

POSLE dve prvostepene presude donete u korist penzionera KAP-a da im se isplate otpremnine, ostale sudske instance u Crnoj Gori poništile su te presude, a Ustavni sud stavio van snage odredbe zakona koji im je omogućavao isplatu otpremnina.

On je podsetio da je Viši sud potvrdio odluke Osnovnog i Višeg suda kojima je odbijena tužba penzionera KAP-a kojom je traženo da bivši radnici dobiju otpremnine.

- Mi od onoga što nam je garantovao poseban zakon ne odustajemo - poručio je Raković.

Podsećamo, više puta iz resora finansija sada već odlazeće vlade premijera Duška Markovića najavljivalo se da bivšim radnicima KAP-a neće niko, po okončanju sudskih postupaka, uskratiti pravo na isplatu otpremnina. Više puta se čulo i da je taj novac opredeljen u budžetu, ali sadašnji penzioneri, a bivši radnici podgoričkog giganta ni sedam godina kasnije nisu dobili ono što im je pripadalo.

Isplatu čeka 420 bivših radnika, a za izmirivanje obaveze prema njima potrebno je gotovo pet i po miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a