BEZ NJEGOŠA NAS NEMA: Bruka odlazeće vlasti koja ne slavi dan rođenja vladike

V. KADIĆ

14. 11. 2020. u 08:23

ODLAZEĆI režim Mila Đukanovića ostao je dosledan svojoj politici, pa je 13. novembar dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, Lovćenskog Tajnovica na državnom nivou ostao neprimećen.

БЕЗ ЊЕГОША НАС НЕМА: Брука одлазеће власти која не слави дан рођења владике

Foto Svetigora

Raniji zahtevi Demokratskog fronta da ovaj dan bude proglašen državnim praznikom kulture nije prošao, ali se nova parlamentarna većina nada da će to uskoro biti ružna prošlost.

- Petar Drugi Petrović Njegoš je bio pravoslavni vladika, vladar Crne Gore, ali i najveći pesnik srpskog jezika. Nadamo se da će naša inicijativa konačno biti prihvaćena i da ćemo u Skupštini Crne Gore izglasati zakon po kom će dan Njegoševog rođenja biti praznik kulture u Crnoj Gori. To treba nama kao zemlji i narodu, da pokažemo da smo ne samo smenili jedan truli i kriminalni režim, već i da smo postali opet dostojni Njegoša - poručili su iz Nove srpske demokratije.

Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore se nada da će snage razuma i kulture u novoj konstelaciji pronaći modalitete da se ovaj veliki i značajan datum naše kulture i istorije obeleži kako dolikuje velikanu.

- Njegošem bi se zasigurno ponosile i mnogo veće evropske i svetske kulture nego što je naša, te stoga, smatramo da nemamo pravo da svetkovinu kulture ne vežemo baš za ovaj dan. Podsetićemo i na reči blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, naslednika Svetog Petra Cetinjskog, koji je redovno isticao da "Crna Gora koja ne poima Njegoša u njegovoj sveukupnosti, nije istinska i prava Crne Gora". Kako se ponovo ne bismo našli u opasnosti da skrenemo s puta koji nam je utabala svetorodna loza Petrovića, podsećamo javnost Crne Gore da našoj državi taj praznik jeste potreban kao most pomirenja pravoslavlja na ovom podneblju. Uostalom, ima li Crne Gore bez Njegoša?

PRAZNOVANjE SVETITELjA

Mitropolija crnogorsko-primorska je pre sedam godina proglasila Petra Drugog Petrovića Njegoša svecem. Svečanim unošenjem ikone Svetog mitropolita Petra Drugog u Hram Roždestva Bogorodice Cetinjskog manastira, 19. maj, na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske, ustanovljen je kao datum praznovanja Petra Drugog Petrovića Njegoša kao svetitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri