NAPER ZADRŽAVA PESAK: Profesor dr Savo Petković o načinu da se zaustavi erozija plaže na Adi Bojani

B. Dabić

10. 11. 2020. u 09:26

ZA sprečavanje dalje erozije plaže na Adi Bojani neophodno je postaviti naper na zapadnom kraju ostrva. Uloga napera je da zadrži sve nasute količine peska duž najugroženije deonice plaže. Ovo je mišljenje profesora dr Sava Petkovića iz Beograda, renomiranog stručnjaka za pitanja erozije.

НАПЕР ЗАДРЖАВА ПЕСАК: Професор др Саво Петковић о начину да се заустави ерозија плаже на Ади Бојани

Iskustva su pokazala da su naperi veoma efikasni u zaustavljanju erozije

Prof. Petković je navedeno obrazložio u projektnom zadatku za hitne interventne radove koji je izradio u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane.

Stručnjak iz Beograda tvrdi da su dosadašnja iskustva u svetu pokazala da su izgrađeni naperi (regulacione prepreke od vreća sa peskom) veoma efikasni sa aspekta proširenja plaže i zaustavljanja erozionih procesa.

Erozija plaže na Adi Bojani je problem koji traje već duži niz godina, a u poslednje vreme je postao alarmantan pa je bilo potrebno uraditi detaljnija ispitivanja ovog područja, odnosno prikupiti batimetrijske i geodetske podatke, koji će biti iskorišćeni za predloge rešenja za očuvanje i revitalizaciju plaže.

Petković je ukazao da se procesi erozije na Adi dešavaju još od sedamdesetih godina prošlog veka i da se u ovom trenutku moraju razmotriti rešenja koja uključuju izgradnju određenih struktura koje će štititi dalje odnošenje peska sa Ade Bojane. Istakao je da dugoročnija rešenja svakako treba da uključe i saradnju Albanije i Crne Gore na ovim pitanjima i obezbeđivanje partnerstva sa Evropskom unijom, koje bi obezbedilo i finansijska sredstva za realizaciju zajedničkih, prekograničnih mera.

RIBARI TRAŽE OBUSTAVLjANjE

ZA očuvanje Ade Bojane, jedinstvene plaže na Jadranu, zalažu se u Udruženju vlasnika objekata na reci Bojani i Udruženju ribara. Predsednik Udruženja vlasnika objekata na reci Bojani,Saša Čapunović odgovornost za unišavanje Ade Bojane adresira na dosadašnju Vladu Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za vode i JP "Morsko dobro". Oni traže da se obustavi vađenje peska, da se izvađene količine peska vrate na rubove obale, zaustavi pumpa koja na reci vadi pesak iz korita i hitno obustavi taj posao dok se ne utvrde uticaj na nestajanje plaža i eventualna šteta na biodiverzitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!