UČIONICA SAMO ZA ISPITIVANJE: Nove epidemiološke mere od danas zatvorile škole u još pet crnogorskih opština

I. D. STOJADINOVIĆ

09. 11. 2020. u 07:34

ZBOG velikog broja zaraženih virusom korona, na preporuku Instituta za javno zdravlje u više crnogorskih opština primenjuju se oštrije mere za sprečavanje širenja zaraze.

УЧИОНИЦА САМО ЗА ИСПИТИВАЊЕ: Нове епидемиолошке мере од данас затвориле школе у још пет црногорских општина

Foto M. Anđela

Među njima je i zatvaranje škola, pa će đaci u Podgorici, Cetinju, Budvi, Ulcinju i Mojkovcu od danas nastavu pratiti od kuće. Ipak, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, provera znanja obavljaće se u obrazovnim ustanovama.

Prema podacima IJZ, broj inficiranih kovidom 19 dostigao je čak 6.502, od čega je gotovo polovina registrovana u Podgorici. Porast broja zaraženih doneo je i nove restriktivne mere za više opština, u kojima je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, kućne posete, a zatvorene su i škole.

Shodno novim odlukama, đaci iz Podgorice, Cetinja, Budve, Ulcinja i Mojkovca najmanje naredne dve nedelje neće ući u učionice, osim kada bude organizovana provera znanja. Isti režim rada poštovaće i škole na Žabljaku, koje već neko vreme rade "na daljinu".

Ovakva odluka doneta je jer je kumulativna incidencija u tim opštinama prešla 800 obolelih na 100.000 stanovnika. Prema tzv. sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dve sedmice kada "uđu u crveno".

Iz Ministarstva prosvete poručuju da zasada postoje uslovi da se ispitivanja organizuju u školama, ali da će pratiti situaciju i na vreme reagovati.

- Naravno da je funkcionisanje obrazovanja u "crvenim" opštinama isplanirano zajedno sa IJZ. Suština je da je planirana, kako smo i najavili na početku godine, provera znanja u školi, ali samo uz poštovanje mera IJZ. Da se ne mogu ispoštovati, ispitivanja se ni ne bi organizovala na taj način. Ovo zato što je izuzetno važno da se stekne što je moguće objektivniji uvid u rad u prvom tromesečju. Dakle, u delu ispitivanja nema nikakvih promena niti iznenađenja u odnosu na ono što smo od početka saopštavali javnosti, ali naravno, sve navedeno će se pratiti, i ako bude bilo potrebe za izmenama, one će se uvesti - kazali su u resoru prosvete.

Kad je reč o konsultacijama, namenjene đacima koji nastavu pohađaju onlajn, one će, kažu u Ministarstvu, u "crvenim" opštinama biti organizovane samo po potrebi.

- Biće organizovane fleksibilnije, u skladu sa situacijom i preporukama IJZ, a samim tim bez bojazni da mogu predstavljati problem - kazali su u Ministarstvu.

Dodali su i da ustanove obrazovanja odraslih i auto-škole nastavljaju sa radom, uz strogo poštovanje epidemioloških mera.

Prema ranijem uputstvu IJZ, đaci do šestog razreda osnovne škole i prvog srednje nastavu su pohađali u ustanovama, a ostali preko interneta. Ministarstvo je u saradnji sa IJZ, za početak školske godine, koji je kasnio mesec dana, napravio model po kome se škole i vrtići, zatvaraju i otvaraju, po "sistemu semafora", u zavisnosti od epidemiološke situacije.

ZATVORENE I TERETANE I IGRAONICE

U OPŠTINAMA iz treće grupe, gde su zatvorene škole, odlukom Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, zabranjen je rad i teretanama, fitnes centrima, sportskiim salama za rekreaciju i dečjim igraonicama. Reč je o opštinama u kojima je broj novozaraženih tokom prethodnih 14 dana 800 i više na 100.000 stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)