SAVET MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE PORUČIO: U danima mitropolitovog ispraćaja važno je pridržavati se i propisanih mera

M. S.

31. 10. 2020. u 09:51

- VEST o smrti visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao gromoglasna truba odjeknula je ne samo u Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi nego u celom svetu. Ljubav i poštovanje koje je sticao decenijama služeći, propovedajući i svedočeći Boga i Jevanđelje Hristovo prevazilazi čak i strah i opasnost od novonastalog korona virusa.

САВЕТ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ ПОРУЧИО: У данима митрополитовог испраћаја важно је придржавати се и прописаних мера

Foto: Z. Jovanović

- Od samog upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je počeo da se sabira oko njegovog svetog odra. Stotine lekara su ga ispratili iz Kliničkog centra, a u toku jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosto od svog voljenog Mitropolita. Tako će biti i danas i sutra kada je planirana sahrana. Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podeljene onima koji ne budu istu imali.

Ovo je saopšteno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske,  uz savet da - Neka nas i u ovoj situaciji vodi ona čuvana mudrost Marka Miljanova, "junaštvom da branimo sebe od drugih, a čojstvom da branimo i čuvamo druge od sebe".

Takav je bio i naš Mitropolit i tome nas je učio kažu iz Mitropolije i podsećaju da danas, na praznik Svetog Petra Cetinjskog će u devet časova biti služena sveta zaupokojena Liturgija  u Cetinjskom Manastiru. Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu će biti u 13 časova. Molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je planiran u 14 časova.

- U nedelju 1. novembra sveta arhijerejska zaupokojena liturhija biće služena u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova Svetost Patrijarh Irinej uz sasluženje više arhijereja. Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgoici.

- Večan spomen i Carstvo Nebesko - kažu iz Mitropolije crnogorsko primorske.

           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati