ADVOKAT KAVARIĆ: Crkvi otimaju imovinu-skandalozna presuda Upravnog suda Crne Gore

V.K.

26. 10. 2020. u 14:27

DALIBOR Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da je Upravni sud Crne Gore 6. oktobra doneo skandaloznu presudu čijim obrazloženjem se ohrabruju nižestepeni organi i njihovi službenici, Ministarstvo finansija i Uprava za nekretnine, da nastave ranije nezakonitu praksu otimanja i preuknjižbe crkvene imovine.

АДВОКАТ КАВАРИЋ: Цркви отимају имовину-скандалозна пресуда Управног суда Црне Горе

Foto: Privatna arhiva

Tom presudom groblje u Ćeklićima pripada cetinjskoj opštini. U obrazloženju presude se navodi da groblja predstavljaju lokalna dobra u opštoj upotrebi u kojima raspolaže opština. Presudu je donelo sudsko veće u sastavu Medina Mušović, Fadil Kardović i Svetlana Budisavljević.


-Oni su odlučili po tužbi Mitropolije crnogorsko-primorske  i Cetinjskog manastira protiv tuženog Ministarstva finansija i Uprave za nekretnine radi poništenja rešenja kojem se za crkvenu  svojinu „Dobro Crkve Svetoga Jovana-Petrov Do Ćeklići (Mitropolija Crnogorsko-primorska, Cetinje) daje kriminalno i podstrekavajuće pravno obrazloženje, podstrekavajući nižestepene organe da nastavljaju sa pljačkom crkvene imovine i da vrše nezakonitu preuknjižbu te imovine na opštinu i državu-navodi advokat Kavarić.

-Ovakvo kriminalno postupanje navedenih sudija zaslužuje i krivično pravnu reakciju državnih organa gonjenja koji su dužni po službenoj dužnosti da ispitaju motive ove kriminalne grupe, njihovu povezanost sa drugim članovima a posebno imajući u vidu da je sadašnja predsednica Upravnoga suda Sudija Branka Lakočević partijski kadar DPS-a koja je u Upravni sud došla iz Ministarstva pravde (sa specijalnim zadatkom da se obračuna sa Crkvom) i sa  očiglednom namerom da sprovodi partijsku politiku iz manifesta donesenog na kongresu DPS-a a ne da postupa po Ustavu i drugim propisima Države Crne Gore, a čiju ulogu posebno treba ispitati u istrazi.


Kavarić ocenjuje da je neverovatna drskost u nepoštovanju Ustava Crne Gore, i zakonskih i podzakonskih propisa koje je ispoljilo veće „u pokušaju da se nastavi ranija kriminalna politika  političkih i partijskih kdrova prethodne vlasti“.

-Lišeno je potrebe dokazivanje da su bogomolje i groblja oduvek pripadali crkvama i verskim zajednicama kao pravnim licima. Upravni sud, Ministarstvo finansija, kao tuženi i kao drugostepeni organ, i Komisija za izlaganje, kao prvostepeni organ, izvršili su pravno nasilje nad imovinom Crkve i prekršili temeljni ustavni princip iz Ustava Crne Gore (član 14) koji propisuje odvojenost Crkve od države, a samim tim i crkvene od državne imovine, kao i od ostalih oblika imovine- ističe Kavarić.

-Očigledno je da su preostali kraci kriminalne hobotnice preživeli pad izvršne vlasti ali im to ne smeta da nastave sa izvršenjem ranije napravljenog kriminalnog dogovora koji se sastoji u preuknjižbi crkvene imovine na državu. Ovo je razlog više da se nedovoljno svesni pojedinci iz nove izvršne strukture uozbilje, formiraju izvršnu vlast i počnu da vrše javna ovlašćenja, zaključe ugovor sa Crkvom i prilagode Zakon o verskim zajednicama, i tako reše pitanje Crkve u Crnoj Gori, jer će svojom neozbiljnošću i nečinjenjem postati saučesnici i pomagači ostacima pipaka kriminalne hobotnice koja, kako se vidi na ovom primeru aktivno radi ranije poverene prljave i nezakonite radnje na štetu Crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna