PREMINUO OD KORONE: Upokojio se u Gospodu jeromonah Prohor iz Cetinjskog manastira

V. K.

22. 10. 2020. u 16:55

ПРЕМИНУО ОД КОРОНЕ: Упокојио се у Господу јеромонах Прохор из Цетињског манастира

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska i uprava Cetinjskog manastira obavestila je da se 21. oktobra 2020. godine u Opštoj bolnici u Baru upokojio u Gospodu jeromonah Prohor Josifov, sabrat Cetinjskog manastira, posle kraće i teške bolesti izazvane infekcijom novog korona virusa.

Navodi se da je jeromonah Prohor sahranjen danas u manastiru Ćelija Dobrska, metohu Cetinjskog manastira, uz prisustvo bratstva Cetinjskog manastira i cetinjskih paroha. Nakon zaupokojene Liturgije, koju su u vavedenjskoj manastirskoj crkvi služili prezviter Igor Balaban i đakon Igor Pešikan, odsluženo je opelo kojim je načalstvovao arhimandrit Danilo, iguman manastira Svetog Simeona na Nemanjinom gradu u Podgorici, a oproštajno slovo o počivšem bratu Prohoru je izrekao protojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski protoprezviter cetinjski.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Jeromonah Prohor

-Otac Prohor je rođen na Trojičindan 1977. godine u Kočanima u Republici Makedonije, a na krštenju je dobio ime Dušan. Bogosloviju je završio u Skoplju, a potom je studirao na Bogoslovskom fakultetu u istom gradu. Đakonsko rukopoloženje je, nakon stupanja u brak u kojem je kasnije dobio dvoje dece, primio u Mitropoliji bregalničkoj. Zamonašen je 29. oktobra 2010. godine u Cetinjskom manastiru. Za sveštenomonaha je rukopoložen na Petrovdan 2014. godine na Cetinju.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Poslednjih godina je obavljao dužnost ekonoma Cetinjskog manastira, starajući se o manastirskim imanjima i ujedno obavljajući dužnost manastirskog sveštenoslužitelja. Molimo se Gospodu da ga u naseljima pravednih nastani i da mu učini večan spomen, prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)