FRANETA O MERAMA PROTIV KORONE U CRNOJ GORI: Diskutabilan način borbe, doći će do uništenja lokalnih ekonomija

V.K.

22. 10. 2020. u 15:44

NAJNOVIJE mere Nacionalnog koordinacionog tela za opštinu Budva, uz Ulcinj, Cetinje, Kolašin i Žabljak, predstavljaju krajnje diskutabilan način borbe protiv virusa Covid19 i najblaže rečeno vode ka konačnom uništenju lokalnih ekonomija.

ФРАНЕТА О МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дискутабилан начин борбе, доћи ће до уништења локалних економија

Foto: Prava Budva

Poznato je da najviše zaposlenih u većini crnogorskih opština dolazi iz sektora ugostiteljstva i trgovine.  U samoj opštini Budva sektor ugostiteljstva pokriva preko 2500 radnika, što uz porodice koje računaju na to mesečno primanje, predstavlja strašan udarac budžetima ionako osiromašenih domaćinstava.

Slično je i u drugim gradovima.  Nama je jasno da postoje određeni svetski standardi kada je u pitanju borba u uslovima pandemije i da moramo pratiti najnovije trendove kako bismo uspeli u nameri da širenje zaraze smanjimo na najmanji mogući nivo.

Međutim, zahtevamo da se pojedine mere preispitaju pre konačnog donošenja kako bi se one prilagodile crnogorskim uslovima i stanju u našoj ekonomiji.

Ne smemo dozvoliti da jedan tako važan izvor prihoda u potpunosti ukinemo, poručio je Aleksandar Saša Franeta, predsednika IO Prava Budva.

-Moramo biti svesni da će dobar dio građana odlaziti u gradove susede „kažnjenim“ opštinama i tamo boraviti u ugostiteljskim objektima. Dakle, pitanje je da li se postiže željeni efekat zatvaranjem kafića, kafana i restorana?

Da li na taj način ugrožavamo susedne opštine i dovodimo u opasnost od ubrzanog širenja virusa? U tom slučaju može se računati na dodatno usložnjavanje epidemiološke situacije u tim gradovima.

Umesto toga, neophodno je pronaći kompromisno rešenje. Naravno, ono se može ogledati i u određenoj korekciji radnog vremena ugostiteljskih objekata (primer 08 – 18h), ali se ne sme dozvoliti stvaranje tzv. mrtvih gradova, naročito zbog toga što su sve ove pogođene opštine okrenute turizmu.


Franeta postavlja pitanje, da li se dodatnim pritiskom na osiromašenog građanina provocira njegov konačni bunt, jer iskonski strah od gladi je jači od straha od potencijalne opsanosti od zaraze?


-Da li ovim merama gospoda iz NKT-a provociraju neposlušnost jednog dela stanovništva? Tražimo da članovi NKT-a unesu određenu dozu profesionalnog senzibiliteta i empatije, kako bi u ovom kratkom periodu, koliko će još moći da odlučuju o subinama ljudi, donošenje anti-Covid mera bilo prilagođeno uslovima u Crnoj Gori, a ne –teranje u propast, upozorava Franeta.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)