EPIDEMIJA U CRNOJ GORI: Najteže u Beranama, pet puta više slučajeva virusa korona od proseka

Beta

21. 09. 2020. u 11:04

ЕПИДЕМИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Најтеже у Беранама, пет пута више случајева вируса корона од просека

Foto: Depositphotos

U CRNOJ Gori je, po broju stanovnika, Berane opština koja je najteže pogođena epidemiološkom situacijom, gde je stopa aktivnih slučajeva korona virusa pet puta veća od proseka, rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) dr Senad Begić.Begić je za TV Vijesti rekao da slede Nikšić i Rožaje.

On je dodao da zabrinjava to što je najveći deo novoobolelih od korona virusa iz Nikšića, što znači da će Nikšić biti najpogođenija opština u Crnoj Gori.

Begić je rekao da je jedna osoba koja je bila pozitivna u prvom talasu, ponovo je imala korona virus u drugom, ali bez simptoma.

On je kazao da je slučaj otkriven kada se taj građanin testirao pre putovanja i da nije isključeno da postoji još takvih slučajeva.

Begić je rekao da kompletno zaključavanje gradova i aktivnosti neće biti, te da su nošenje maski, higijena ruku i distanca najučinkovitije mere, i da na tome treba insistirati.

Begić ističe da trenutno nema testova na čekanju, a da je vreme čekanja rezultata 24 časa.

"Naša laboratorija kao i druge u svetu nisu namenjene za ovoliku količinu uzoraka. Od početka epidemije obradili smo 64.000 uzoraka, što znači da je svaki deseti stanovnik testiran na korona virus", istakao je Begić.

On je rekao da svi pacijenti koji su pozitivni na test u privatnim labarotorijama, slučaj prijavljuju IJZ i prikazuju se u dnevnom presjeku.

Begić kaže da je trenutno u samoizolaciji oko 3.000 osoba.

U Crnoj Gori je od sredine juna od posledica korona virusa umrlo 127 osoba, a od početka godine 136.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 3.208.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 8.612.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)