NUDE I ULJE OD LOVORA: Marija Babić proširila porodični biznis u Zupcima

B. DABIĆ

07. 09. 2020. u 05:00

U SELU Zupci, na porodičnom imanju Babića, počela je proizvodnja eteričnih ulja.

НУДЕ И УЉЕ ОД ЛОВОРА: Марија Бабић проширила породични бизнис у Зупцима

Foto: B. Dabić

Sirovina od koje se proizvodi eterično ulje je lovor, mediteranska zimzelena biljka. Marija Babić, studentkinja Biotehničkog fakulteta započela je ovaj biznis. Mlada, ambiciozna preduzetnica je proširila asortiman proizvoda porodice Babić, koja pravi originalne prepoznatljive sapune ne samo u Crnoj Gori, već i u inostranstvu jer se pakuju kao unikatni suveniri.

Marija planira da uvede novinu tako što će lokalnim turističkim agencijama da ponudi novi agro-turistički proizvod.

- Naša primarna delatnost je proizvodnja sapuna na bazi maslinovog ulja, i porodična firma postoji 10 godina. Širili smo naš asortiman. Kada je raspisan konkurs od strane Opštine Bar koja je opredelila bespovratna sredstva za podsticaj preduzetništva odlučila sam da konkurišem jer smo hteli da proširimo asortiman proizvoda. Opredelili smo se za proizvodnju eteričnih ulja, pre svega od lovora jer su naše bake, čukunbake, dodavale ovo ulje u sapune od maslinovog ulja - kaže, za "Novosti", Marija Babić, dodajući da područje sela Zupci obiluje lovorom.

Marija biznis razvija na temeljima koji su postavili roditelji. Proizvodnju sapuna na bazi maslinovog ulja je obnovila mama Mira, čuvajući od zaborava nekadašnji način pravljenja ovog proizvoda, negujući tradiciju sela Zupci i Bara.

- mi smo do sada eterična ulja otkupljivali uglavnom iz inostranstva. To je bio razlog da krenemo u sopstvenu proizvodnju. Naš sapun će sada 100 odsto biti proizveden u Crnoj Gori - kaže Marija, kojoj trenutno u procesu proizvodnje eteričnog ulja pomaže brat Božidar.

Blagotedi prirode kojom su okruženi iskoristili su da nadograde porodični posao.

- Nakon što se ubere lovor, odvaja se lišće od grana. Listovi se stavljaju u odvojenu posudu, kada se u destilatoru dostigne potrebna temperatura, posuda u kojoj se nalazi lišće se spušta u destilator - objašnjava Marija.

Od 150 kilograma lista lovora, od koga se dobije oko pola litra eteričnog ulja. Količina dobijenog ulja zavisi i u kom periodu se bere list lovora.

Od bespovratnih sredstva u iznosu od 10.800 evra koja je Marija preko konkursa dobila iz budžeta Opštine Bar, kupljen je destilator kapaciteta 500 litara. Babići su platili PDV 2.200 evra.

U FUNKCIJI TURIZMA

UZ novi agro-turistički proizvod, turisti će imati mogućnost da dožive ambijent crnogorskog sela, probaju domaću hranu, vide proizvodnju eteričnih ulja, a delom i akrivno učestvuju u procesu proizvodnje eteričnog ulja od lovora.

- Zajedno sa agencijom smo osmislili da nakon ove ture, turisti iz Bara ponesu orginalan suvenir - objašnjava Marija.

B. Dabić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)