BUDŽET ZA BIZNIS PET PUTA VEĆI: Ministarstvo ekonomije najavilo izdašnu pomoć preduzetnicima do kraja godine

Z. ZORIĆ

29. 08. 2020. u 17:05

MINISTARSTVO ekonomije raspisalo je javni poziv za program unapređenja konkurentnosti privrede, u kojem se obaveštavaju preduzetnici da im je do kraja godine na raspolaganju 10 miliona evra.

БУЏЕТ ЗА БИЗНИС ПЕТ ПУТА ВЕЋИ: Министарство економије најавило издашну помоћ предузетницима до краја године

Foto Vlada CG

Radosav Babić iz ove institucije kaže da je reč o direktnoj podršci države kroz subvencije i to preduzećima koja nameravaju da ulažu u unapređenje poslovanja. Budžet za ovu godinu je pet puta veći nego prethodnih.

- Budžet smo upetostručili i on više ne iznosi dva već deset miliona evra - naveo je Babić.

Mogućnost da dostave zahtev za bespovratnu pomoć imaju preduzetnici koji nameravaju da uvedu međunarodne standarde, digitalizuju se, unaprede proizvodnju, modernizuju preradu ili zanatsku delatnost. Ove godine u fokusu je i podrška ženama i mladim u biznisu, ali i preduzećima koja kandiduju programe zaštite životne sredine.

- I to tako što ćemo pokriti deo troškova i do 70 odsto za nabavku osnovnih sredstava za rad. Uvažavajući zaštitu životne sredine, za sve one proizvođače koji će morati da nabave opremu za prečišćavanje otpadnih voda takođe ćemo im pružiti podršku. Pored toga, osim finansijske obezbeđujemo i nefinansijsku pomoć koja ima savetodavnu ulogu - istakao je Babić.

U Ministarstvu ekonomije tvrde da su procedure za dostavljanje zahteva jednostavne, obrada efikasna, isplata brza. U narednom periodu dodatno će pojednostaviti postupak za program unapređenja konkurentnosti privrede.

- Ovih dana zainteresovanima će biti na raspolaganju onlajn aplikacija, dakle bez ijednog papira, koji mora biti potpisan, pečatiran, overen. Tako da će samo korišćenjem digitalnog sertifikata, iz svojih kancelarija moći da apliciraju za program podrške - pojasnio je Babić.

Inače, program unapređenja konkuretnosti realizuje se već četiri godine. Podršku je 2017. imalo 70, a prethodne godine gotovo 300 preduzeća.

SAČUVANA MESTA

IZ resora ekonomije saopšteno je i to da su, zbog korona krize, od 1. maja, dakle za 100 dana, za isplatu subvencija za zarade za oko 15.000 preduzeća izdvojili 42 miliona evra i na taj način, zaključili su, sačuvali 70.000 postojećih i otvorili 1.000 novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)