KRIVOKAPIĆ PISAO AMBASADORIMA U PODGORICI: Đukanović je faktor nestabilnosti koji vodi zemlju u sve dublju krizu

V. K.

17. 08. 2020. u 23:49

NOSILAC liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio je pismo ambasadama SAD, Ruske federacije, Ujedinjenog kraljevstva, Nemačke, Francuske, Italije i Delegaciji Evropske unije u Podgorici, u kome ih obaveštava da se Crna Gora trenutno suočava sa brojnim izazovima, koji direktno ugrožavaju njenu stabilnost, “I uporno osujećuju sve napore opozicionih političkih partija, civilnog društva i slobodnih medija da se Vlada učini odgovornom i transparentnom u pogledu nebrojenih zloupotreba i kršenja ljudskih prava”.

КРИВОКАПИЋ ПИСАО АМБАСАДОРИМА У ПОДГОРИЦИ: Ђукановић је фактор нестабилности који води земљу у све дубљу кризу

Profesor Zdravko Krivokapić

-Održanje sadašnjeg stanja u potpunosti garantuje da će svaki vid transformativne podrške koji je međunarodna zajednica do sada obezbedila biti učinjen besplodnim, zahvaljujući nepredvidljivoj prirodi sadašnjih vlasti, odlučnih da zadrže političku moć podsticanjem podele i zavade, umesto obezbeđivanjem stabilnosti i svih uslova nužnih za dobro upravljanje zemljom. Crna Gora je nazadovala u svakom mjerljivom pogledu, kako političkom, tako i ekonomskom. S pravom opisana kao „hibridni režim” od strane uglednih međunarodnih nevladinih organizacija, kao i „zarobljena država”, sa institucijama koje su namerno podrivene, kako bi bio uspostavljen neometan autokratski oblik vladavine, okarakterisana sistemskom i skandalozno javnom korupcijom, dovevši „institucionalnu prednost” vladajuće partije preko granice koja označava pad u represivnu formu upravljanja, crnogorska vlast je demonstrirala svoju trajnu nameru da zadrži kontrolu bez jasnog mandata dobijenog od strane građana i da ignoriše narodnu volju, naveo je Krivokapić u pismu, ocenjujući da njegova država prolazi kroz parališuću krizu legitimiteta. -Stoga, umesto da se drži Ustava i očuva tradicionalnu ravnotežu među etničkim i religijskim zajednicama u zemlji, Đukanovićev režim je odlučan da krene putem razdorne identitetske politike, ugrožavajući sekularnu prirodu države, kao i pravo vlasništva.Takvo stanje stvari nije samo neodrživo, već je direktno suprotstavljeno interesima i principima međunarodne zajednice. Ukoliko bi se dozvolilo da se održi sistem posvećen političkoj korupciji i falsifikaciji izborne volje sopstvenog stanovništva, nezamislivo je da se može transformisati u bilo šta drugo, osim u faktor nestabilnosti.

Krivokapić se dotakao koalicije čiju listu pedvodi, ističući da se radi o širokoj koaliciji, kako konzervativnih i radničkih političkih partija, tako i nezavisnih kandidata, dodajući da se radi o najvećoj i najuticajnijoj opozicionoj grupaciji na predstojećim izborima.

-Bez obzira na sve ideološke razlike čvrsto stojimo zajedno sa našim partnerima u demokratskoj opoziciji, odlučni da obezbedimo post-izbornu realnost u kojoj će se prioritet sastojati u ponovnom uspostavljanju vladavine prava i svih uslova neophodnih za održavanje prvih demokratskih izbora. U koaliciji Za budućnost Crne Gore verujemo da su ti ciljevi ključni za sve članove međunarodne zajednice i diplomatske predstavnike akreditovane u Crnoj Gori. Bilo bi nam nezamislivo ukoliko bi ta zajednica dozvolila nastavak nedemokratskih praksi inherentnih postojećem sistemu i bilo bi, bez sumnje, duboko za žaljenje ukoliko narodni entuzijazam za političkom promenom i institucionalnom reformom ne bi bio ohrabren od strane međunarodnih partnera. Oni koji autentično dobiju demokratski mandat od biračkog tela moraju biti prepoznati kao zaista jedini istinski partneri u Crnoj Gori. Ubeđeni smo da ovaj fundamentalni princip deli i vaša ekselencija i radujemo se unapređenju budućih odnosa, zasnovanih na obostranom poštovanju i saradnji, naveo je Krivokapić u pismu koje je uputio na adresu više ambasada u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Boris

18.08.2020. 09:03

Profesore svaka ti je na mjestu ,shvati profesore da ti sa zapada kojim se obracas to i ne cuju vec podrzavaju ovaj kriminalni korumpirani rezim u pokusaju razbijanja jedinstva crkve kao i asimilaciju Srpskog naroda u CG ,njima pogoduje ucenjeni korumpirani kriminalni rezim