UNIŠTAVAJU BLAGO VASOJEVIĆA: Gnevni građani zaustavili radove na gradnji male HE

M. SEKULOVIĆ

28. 07. 2020. u 15:17

GNEVNI građani Bara Kraljskih u opštini Kolašin zaustavili su u nedelju radove na gradnji male HE na ulazu u regionalni park prirode Komovi.

УНИШТАВАЈУ БЛАГО ВАСОЈЕВИЋА: Гневни грађани зауставили радове на градњи мале ХЕ

Foto KOR

Posle apela da im pomognu, u akciji su učestvovali i aktivisti ekoloških nevladinih organizacija, i "neimari" su oterani sa gradilišta, a reka Čestogaz, na ulazu u park prirode, makar privremeno je spasena.

Ekološki aktivista Milorad Mitrović, iz Koalicije za održivi razvoj, u ime građana je podneo krivičnu prijavu u kolašinskoj policiji protiv investitora i izvođača radova.
Kako je rečeno iz ove koalicije, građani su u prisustvu službenika komunalne policije iz Kolašina obišli radove, nakon čega su upozorili radnike da obustave radove i napuste gradilište, na kojem u ime investitora, kompanije "Dekar" iz Podgorice, radove izvodi "Igma" iz Andrijevice.
- Da se sistematski nastavlja devastacija i uništavanje prirodnih blagodeti na području Vasojevića, pokazuje najnovija pohara vodotoka u delu Bara Kraljskih od strane privilegovanih koncesionara i tajkuna. Kompanija "Dekar" je u Andrijevici osnovala kćerku firmu "Dekar enerdži", koja je u vlasništvu Momčila Miranovića, supruga dr Vesne Miranović, šefice operativnog štaba NKT za zarazne bolesti. Ta firma je počela sa izgradnjom tri MHE u Barama Kraljskim, tako što pokušava da "ubije" tri rečice, Čestogaz, Ljubašticu i Crnju, koje izviru ispod Komova i zajedno formiraju reku Drcku - jednu od pritoka Tare - kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja Vasojevića "Vaso" Zoran Lakušić.
On ističe da na osnovu ugovora o koncesijama, koje je još 2008. godine dobila firma "Dekar", postoji namera da se sve tri pomenute reke stave u cevi, kako bi se na krajevima njihovih vodotoka izgradile tri male hidroelektrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024