UKIDAJU SE MERE PROTIV KORONE: Ovo su nove preporuke na severu Crne Gore

V.K.

26. 07. 2020. u 13:38

NACIONALNO koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) po preporukama Instituta za javno zdravlje odlučilo je da ukine sve posebne mere protiv širenja korona virusa na severu Crne Gore i da “izjednači” dopušteno radno vreme ugostiteljskih objekata na celoj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima – restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima I plažama. Oni mogu da rade od 6 do 24 sata.

УКИДАЈУ СЕ МЕРЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Ово су нове препоруке на северу Црне Горе

Foto: Nacionalno kordinaciono telo

U ugostiteljski objekti osim u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Ber i Ulcinj) rade po sledećim pravilima: za stolom mogu sediti najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta. Zabranjeni su samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka, stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje dva metra, u skladu sa preporukama IJZ, I mora biti obezbeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ.

Novim preporukama dozvola za živu muziku u restoranima odvijaće se uz stroga pravila. Pevači i muzičari – članovi benda (orchestra) moraju poštovati međusobnu fizičku udaljenost od najmanje dva metra. Prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa moraju nositi zaštitne maske, osim pevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente. Potrebno je obezbediti fizičku udaljenost između gostiju sa jedne strane i pevača i muzičara-članova benda (orchestra) sa druge od najmanje četri metra a ako to nije moguće, gosti i pjevači (muzičari) moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama (panelima) visine od najmanje dva metra. Gostima je zabranjeno igranje I ples.

S obzirom na to da je uočeno nepridržavanje mera u pojedinim trgovinskim objektima uvodi se obaveza privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državne organe, organe državne uprave, organe uprave, organe lokalne samouprave, javne ustanove i druge subjekte koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, da odrede lica koja će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.

Privremena mera za fitnes centre i teretane, koja je uvedena 16. jula na teritoriji Podgorice proširuje se na celu državnu teritoriju. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vreme može da boravi samo jedno lice na 10 metara kvadratnih, ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbede poštovanje drugih mera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Iz NKT-a saopštavaju da sve danas donete mere primjenjuju se bez vremenskog ograničenja odnosno dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti novog koronavirusa ili do povlačenja ili promene mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna