UKIDAJU SE MERE PROTIV KORONE: Ovo su nove preporuke na severu Crne Gore

V.K.

26. 07. 2020. u 13:38

УКИДАЈУ СЕ МЕРЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Ово су нове препоруке на северу Црне Горе

Foto: Nacionalno kordinaciono telo

NACIONALNO koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) po preporukama Instituta za javno zdravlje odlučilo je da ukine sve posebne mere protiv širenja korona virusa na severu Crne Gore i da “izjednači” dopušteno radno vreme ugostiteljskih objekata na celoj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima – restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima I plažama. Oni mogu da rade od 6 do 24 sata.

U ugostiteljski objekti osim u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Ber i Ulcinj) rade po sledećim pravilima: za stolom mogu sediti najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta. Zabranjeni su samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka, stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje dva metra, u skladu sa preporukama IJZ, I mora biti obezbeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ.

Novim preporukama dozvola za živu muziku u restoranima odvijaće se uz stroga pravila. Pevači i muzičari – članovi benda (orchestra) moraju poštovati međusobnu fizičku udaljenost od najmanje dva metra. Prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa moraju nositi zaštitne maske, osim pevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente. Potrebno je obezbediti fizičku udaljenost između gostiju sa jedne strane i pevača i muzičara-članova benda (orchestra) sa druge od najmanje četri metra a ako to nije moguće, gosti i pjevači (muzičari) moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama (panelima) visine od najmanje dva metra. Gostima je zabranjeno igranje I ples.

S obzirom na to da je uočeno nepridržavanje mera u pojedinim trgovinskim objektima uvodi se obaveza privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državne organe, organe državne uprave, organe uprave, organe lokalne samouprave, javne ustanove i druge subjekte koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, da odrede lica koja će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.

Privremena mera za fitnes centre i teretane, koja je uvedena 16. jula na teritoriji Podgorice proširuje se na celu državnu teritoriju. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vreme može da boravi samo jedno lice na 10 metara kvadratnih, ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbede poštovanje drugih mera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Iz NKT-a saopštavaju da sve danas donete mere primjenjuju se bez vremenskog ograničenja odnosno dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti novog koronavirusa ili do povlačenja ili promene mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)