KO ODBIJE NATO, DOBIJA OTKAZ! Crna Gora šalje 30 vojnika koji će biti deo snaga za brzo reagovanje

V. K.

23. 07. 2020. u 07:33

КО ОДБИЈЕ НАТО, ДОБИЈА ОТКАЗ! Црна Гора шаље 30 војника који ће бити део снага за брзо реаговање

Foto: Vlada CG

SAVET za bezbednost i odbranu, kojem je predsedavao Milo Đukanović, odlučio je da do 30 pripadnika Vojske Crne Gore postane deo NATO snaga za brzo reagovanje u međunarodnim misijama ovog vojnog saveza.

Ko odbije, dobiće otkaz! Baš onako kako je još ranije zapretio ministar odbrane Predrag Bošković.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević energično se protivi slanju crnogorskih vojnika u misije NATO.

- Uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod pretnjom otkaza učestvovati u ratnim vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO - upozorava Medojević na "opasan presedan". - Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svetskog bankarskog fašizma?

Savet za bezbednost i odbranu odlučio je da se NATO snagama pridruži jedan pešadijski vod VCG, vod čete i bataljon, koji bi u ovoj misiji učestvovali do kraja 2022. godine. Upravo je u parlamentu na dnevnom redu predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastav snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Gotovo je sigurno da će odluku aminovati poslanička većina, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Hrvatska građanska inicijativa i Albanci odlučno.

U žustroj skupštinskoj raspravi deo opozicije smatra da crnogorska mladost ne treba da ide na svetska žarišta, smatrajući da se u Siriji, Avganistanu, Libanu ili Iraku ne brane interesi Crne Gore.

Foto: V. K.

- Kao što smo upozoravali godinama, Crna Gora se neće ništa pitati u NATO savezu, već će biti samo sluga interesnim krugovima u toj organizaciji koja sada određuje na koje će ratno područje rasporediti vojsku CG. Kakve veze mi iz Crne Gore imamo sa sukobima u Avganistanu, Iraku ili Libiji? Zašto bismo mi učestvovali u tim akcijama. Nikad u istoriji NATO nije doneo mir, nego krv, rat, patnje i suze, a imamo primere SRJ, Republike Srpske, Avganistana, Iraka, Sirije - kaže poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović. - To što je vlast u Crnoj Gori preuzela neke obaveze ulaskom u NATO, ne interesuje građane. Ovo je prilika da se setimo herojske odbrane SRJ i RS 1995. i 1999, otpora koji je naš narod pružio u obračunu sa tada najvećom vojnom silom, koja je ubijala decu, žene, starce, vojnike. Pamtimo junake sa Košara i Paštrika, koji su se suprotstavili i NATO i albanskim teroristima.

BROJNOST

PREMA novoj organizacijsko-
-formacijskoj strukturi, koja bi trebalo da stupi na snagu do kraja meseca, Vojska Crne Gore brojaće 2.368 radnih mesta, a u uslovima ratnog stanja imaće 5.159.

MISIJE TOKOM 2019.

U TOKU 2019. godine, crnogorski vojnici bili su angažovani u tri NATO misije. U misiji "Ojačanog prisustva" u Letoniji bila su tri kontingenta sa 24 pripadnika vojske, u misiji Kfora na Kosovu angažovani su jedan oficir i jedno civilno lice, dok su u Avganistanu u misiji "Odlučna podrška" uestvovala tri kontingenta vojske sa 87 pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Mujo

23.07.2020. 13:05

"Slobodarski " narod... Crno Gorci... Pa mi Muslimani smo iskreniji... Od naseg robovskokog srpdtva smo se oslobodili ljubivsi dup...ta Arapskim verskim poglavarima ... A "slobodarski" bivsi srbi to jest takozvani Crnogirci ... Kome ljube du...p..... ?? Srbinu Milu Djukanovicu ???