FANTOMI IZ DIJASPORE: Opozicija bezuspešno upozorava međunarodnu zajednicu na ključni problem izbora

V. KADIĆ

16. 07. 2020. u 07:15

PISMO koje je pre dva dana jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uputio nemačkom ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, navodeći da određeni broj državljana Crne Gore koji su decenijama gastarbajteri u toj zemlji dolazi da glasaju, na izborima u Crnoj Gori, iako na to nemaju ustavno i zakonsko pravo, a sve, kako navodi, u organizaciji "vladajuće komunističke partije DPS i dela bezbednosnih službi", samo je jedan od brojnih pokušaja opozicije da ukaže na ključni problem izbora u Montenegru.

ФАНТОМИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ: Опозиција безуспешно упозорава међународну заједницу на кључни проблем избора

Foto PREDSEDNIK.ME

Podsećajući da biračko pravo imaju samo oni državljani Crne Gore koji najmanje dve godine stalno borave zemlji.


- Međutim, već decenijama gastarbajteri sa stalnim prebivalištem u Nemačkoj protivustavno i nezakonito ostaju na biračkom spisku i organizovano dolaze da glasaju na izborima u Crnoj Gori, a da im za to vlasti isplaćuju novčanu nadoknadu. Ja sam u više navrata upozoravao kolege u Bundestagu, Vladi Nemačke i ured kancelarke na ovu očiglednu kriminalnu praksu vladajuće partije u Crnoj Gori i posebno na osnovanu sumnju da se isplate putnih troškova i korupcionaške nadoknade za glasanje obavljaju u kešu i da novac potiče od šverca narkotika i cigareta, dakle od međunarodnog organizovanog kriminala - napisao je Medojević u pismu Zehoferu.


Od obnove državne nezavisnosti 2006. godine traje priča o učešću gastarbajtera, Albanaca i Bošnjaka na izborima u Crnoj Gori. Čak su bili angažovani i na referendumu kada su organizovanim čarter-letovima dolazili u Montenegro, neki, po sopstvenom priznanju, prvi put! Njima su bili plaćeni putni troškovi i boravak u postojbini. Takvo pravo nisu imali državljani Crne Gore koji žive u Srbiji.


- Da nije bilo vas i ostalih patriota iz dijaspore, Crna Gora danas ne bi bila slobodna, a mi svoji na svome - kazao je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, okupljenim Bošnjacima, prilikom posete Luksemburgu gde se slavila crnogorska nezavisnost.
Pre četiri godine, potpredsednik tadašnjeg parlamenta Crne Gore Suljo Mustafić saopštio je da je više od 16.000 emigranata glasalo na referendumu, uključujući i stotine građana Njujorka, Čikaga i drugih gradova SAD.

A SVEŠTENIK NE MOŽE!?

JEDAN od tvoraca zbornika "Bijela knjiga" Jovan Markuš, koja govori o svim zloupotrebama koje su pratile referendum u Crnoj Gori, podseća da protojereju-stavroforu dr Veliboru Džomiću nije bio dozvoljen upis u birački spisak, iako je do referenduma već živeo i radio sa porodicom osam godina u Crnoj Gori.

- Taj nemerljivi doprinos se ne sme i neće zaboraviti. Time ste, zapravo, potvrdili ono što ste bili svih godina pre toga - patriote, humanisti, prijatelji zavičaja, lojalni svojoj državi i njeni najbolji ambasadori - kazao je Mustafić prilikom boravka u SAD.


Minulih izbornih godina dijaspora je mobilisala svoje porodice, prijatelje i poznanike. Poznato je učešće i kosovskog narko--bosa Nasera Keljmendija na majskom referendumu 2006. godine, što je i lično priznao. Njegov motiv za angažman u periodu obnove crnogorske državnosti, kako su tada ocenili iz Demokratske partije socijalista - služi na čast Crnoj Gori!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!