TEST OD 102 KANDIDATA POLOŽILO SAMO 12, A SVI NOSIOCI DIPLOME "LUČA": Poražavajući rezultati crnogorskih maturanata

b. Dabić

11. 07. 2020. u 15:48

KOLIKO se spustio kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori pokazali su frapantni rezultati prijemnog ispita Medicinski fakultet Univertizeta Crne Gore.

ТЕСТ ОД 102 КАНДИДАТА ПОЛОЖИЛО САМО 12, А СВИ НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ ЛУЧА: Поражавајући резултати црногорских матураната

Foto: B. Dabić

Studiranje na Medicinskom fakultetu uvek je predstavljalo sinonim učenja, i godinama unazad prvi upisni rok je ostavljao "ispod crte" mnogobrojne odlikaše. Ove godine dogodilo se veoma neprijatno iznenađenje, koje je nametnulo pitanje kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori. Prijemni na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, od 102 kandidata, položilo je samo njih 12.

Na ovaj problem ukazala je poslanica Branka Bošnjak (DF) u Skupštini Crne Gore, navodeći da 90 svršenih srednjoškolaca sa diplomom "Luča" nije položilo prijemni ispit za upis na Medicinski fakultet.

- Desilo se nešto neverovatno. Pozivam ministra da podnese ostavku. Medicinski fakultet upisuju samo oni koji imaju diplomu "Luča". Njih 90 nije položilo ispit, a od ovih koji su položili, niko nije položio sa odličnim - kazala je Bošnjakova.

Poslanica je pozvala Ministarstvo da "Luču" ukine.

PRAVILNIK

Prodekanka je objasnila da je vrednovanje uspeha iz srednje škole, kao i prijemnog ispita utvrđeno Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore. Za studijski program Farmacija,ove godine nije bilo prijemnog ispita.

- Očigledno je da se, pogotovo u malim sredinama, vrši pritisak da se đacima poklanjaju ocene. Ovo je gore od korone. Upaljen je crveni alarm, ti ljudi treba da nas leče - kazala je Bošnjakova.

Za razliku od prošle godine, ove godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore zainteresovani kandidati za upis polagali su prijemni ispit za studijske programe Medicina i Stomatologija,iz hemije i biologije.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta prof. dr Aleksandra Božarić Vuksanović ranije je navela da su materijal za pripremu prijemnog ispita iz biologije i hemije udžbenici srednje škole, koji prema Pravilniku zadovoljavaju kriterijume za upis na Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, a po modelu oblasti do sada korišćene brošure "Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009. godine" - za polaganje prijemnog ispita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost