SAN - "DRŽAVNE JASLE": Na konkurse Uprave za ljudske resurse na 700 mesta prijavilo se 10.000 kandidata

I. D. S.

22. 04. 2024. u 12:03

ISTRAŽIVANjA rađena prethodnih godina pokazala su da oko 70 odsto mladih želi da se zaposli u državnoj upravi. Da je gužva u trci za "državne jasle" pokazuju i podaci Uprave za ljudske resurse, na čije konkurse za nešto više od 700 radnih mesta prijavilo skoro 10.000 kandidata. To znači da je za jedno radno mestu u proseku bilo čak 14 kandidata, pokazuje izveštaj o radu Uprave za ljudske resurse za 2023. godinu.

САН - ДРЖАВНЕ ЈАСЛЕ: На конкурсе Управе за људске ресурсе на 700 места пријавило се 10.000 кандидата

Foto Shutterstock

- Lani je za 691 kandidata doneta odluka o izboru u postupcima po internim i javnim oglasima, 42 kandidata su postavljena na radna mesta kao visoki rukovodeći kadar, dok je šest kandidata imenovano za starešine organa uprave. Od 1. janura do kraja 2023. objavljeno je 725 oglasa i konkursa, za 1.053 radna mesta, odnosno 1.263 izvršioca. Broj prijavljenih kandidata na interne, javne oglase i javne konkurse koji su objavljeni tokom 2023, bio je 9.792, što je za 73 odsto više u odnosu na 2022. godinu - navodi se u izveštaju.

Zakoni

PEJAK navodi i da bi država morala da stane iza svojih zakona ukoliko želi da ljudi počnu razmišljati kao preduzetnici. To je jedini put da se izađe iz zone u kojoj je najveći prestiž rad u državnoj upravi.

Razlog što čak 70 odsto mladih sebe ne vidi u privatnom sektoru, već sanja o državnim jaslama, prema oceni analitičara Veska Pejaka, su sigurne zarade i radno mesto, kao i veće plate, ali i to što privatnici masovno ne poštuju radnička prava.

- Zaposleni u državnim firmama kao stvar prestiža gledaju na to da li imaju službeni auto, plaćena odsustva, bolovanja, slobodne dane. Kod privatnika rade prekovremeno, a ne plati im se, neredovne su plate, mobing, konstantan pritisak i prigovori. U takvim uslovima niko ne želi da radi - navodi Pejak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)