MILATOVIĆ PREDOČIO MAKRONU AMBICIOZAN PLAN: Crna Gora da 2028. postane punopravna članica EU

Novosti onlajn

09. 11. 2023. u 22:40

PLAN Crne Gore da do kraja 2026. godine bude spremna za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i da 2028. postane punopravna članica je ambiciozan, ali realan i ostvariv, poručio je crnogorski predsednik Jakov Milatović.

МИЛАТОВИЋ ПРЕДОЧИО МАКРОНУ АМБИЦИОЗАН ПЛАН: Црна Гора да 2028. постане пуноправна чланица ЕУ

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Milatović je, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, naveo da očekuje da u narednom periodu francuska podrška Crnoj Gori bude još snažnija na njenom evropskom putu.

- Makronu sam na sastanku predočio ambiciozan plan naše zemlje da do kraja 2026. bude spremna za pristupanje EU i da 2028. godine postane punopravna članica. Čini mi se da je i Makron vrlo dobronamerno gledao u toku razgovora na naš ambiciozan, ali realan i ostvariv plan - rekao je Milatović.

On je naveo da je Makronu predočio želju Crne Gore da upravo u narednih par sedmica dođe do imenovanja ljudi koji će biti na najvažnijim funkcijama u pravosuđu.

- To bi odblokiralo i ubrzalo kompletan evropski put Crne Gore. Mislim da je Makron vrlo dobronamerno shvatio ono što je predočeno - kazao je Milatović.

Milatović je dodao da se on i Makron sastaju već drugi put i da je to samo po sebi velika poruka snažne podrške Makrona Crnoj Gori i njenom evropskom putu.

Upitan da li su razgovarali o investicijama i ekonomskoj saradnji, on je kazao da je Francuska jako važna zemlja za Crnu Goru i da su razgovarali na koji način se može dodatno unaprediti ekonomska saradnja i o važnim infrastrukturnim projektima koji očekuju Crnu Goru.

Milatović je dodao da su razgovarali o tome na koji način Crna Gora može dodatno iskoristiti svoje velike potencijale, kako bi unapredila životni standard svojih stanovnika.

Iz Službe za informisanje predsednika Crne Gore saopšteno je da je održan još jedan uspešan sastanak dva državnika u veoma kratkom roku, tokom kojeg je razgovarano o daljem jačanju bilateralne saradnje između Crne Gore i Francuske, sa fokusom na pitanja koja se odnose na vladavinu prava, ekonomiju, odbranu, realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i na međusobnu podršku u multilateralnim organizacijama.

- Značajan deo razgovora bio je posvećen aspiracijama Crne Gore da do 2028. godine ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Predsednik Milatović upoznao je svog sagovornika da je, od njihovog poslednjeg susreta, u Crnoj Gori formirana nova Vlada, koju predvodi proevropski orijentisan premijer, i da je zemlja čvrsto opredeljena da do kraja godine kompletira imenovanja u pravosuđu i tako ubrza evropski put. Predsednik Milatović je zatražio od predsednika Makrona da upravo i ovu poruku prenese na sastanku Evropskog saveta - piše u saopštenju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: U Srbiji vas u reformama sapliću oni koji su navodno za reforme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)