BUDVI PRETI KOLAPS: Sud u Nemačkoj presudio da turistička prestonica CG plati 40 miliona evra

I. D. S.

18. 10. 2023. u 10:37

MEĐUNARODNI arbitražni tribunal u Nemačkoj prihvatio zahtev kompanije VTE iz Esena i doneo je odluku prema kojoj je Opština Budva u obavezi da plati 40 miliona evra na ime garancije za gradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima. Naplata pomenute cifre mogla bi metropolu turizma da odvede u kolaps, s obzirom na to da je reč o iznosu jednakom godišnjem budžetu te opštine. U Opštini Budva tvrde da je reč o ozakonjenoj korupciji, te da je sud uvažio falsifikovani dokument.

БУДВИ ПРЕТИ КОЛАПС: Суд у Немачкој пресудио да туристичка престоница ЦГ плати 40 милиона евра

Opštini Budva biračko pravo ima 18.589 glasača, Foto B. Dabić

Iz budvanske uprave poručuju da će nastaviti pravnu borbu kako bi dokazali da je reč o falsifikovanoj garanciji iz 2010. Na dokumentu stoji faksimil nekadašnjeg gradonačelnika Budve, sada pokojnog Rajka Kuljače, koji je tvrdio da je on nije potpisao.

- Odluka je pravnom timu Opštine dostavljena 10. 10. 2023. Pravni tim je u prethodnih nekoliko dana analizirao i uspeo da sagleda odluku i pripremi set odgovora na ovaj pokušaj ozakonjenja korupcije bez presedana. Dakle, sporna odluka je doneta od strane tri osobe koje su očigledno pristrasno postupale u korist VTE i u vezi sa tim napominjemo da od juna meseca 2022. godine traje postupak po zahtevu opštine pred nemačkim redovnim sudom u smislu izuzeća sva tri člana arbitražnog tribunala zbog očigledne pristranosti - poručuju iz Opštine Budva.

Uzdanica SDT

KAKO napominju iz budvanske uprave, o svim koracima, aktivnostima, i to procesnim i materijalnim, opština je ažurno i blagovremeno obaveštavala Specijalno državno tužilaštvo. Takođe su obavešteni i o spornoj odluci arbitraže.

Dodaju da je "tribunal u potpunosti zanemario koruptivnu prirodu čitavog "aranžmana" sa VTE, o čemu svedoče i brojne pravosnažne krivične presude izrečene pred Višim sudom u Podgorici.

- Takođe, zanemarena je činjenica da se u slučaju sporne garancije radi o notornom falsifikatu (o čemu postoji nesporan i neosporen nalaz veštaka grafologa), a o čemu je SDT još 2020. odnosno 2021. godine detaljno informisan u formi krivične prijave i više dopuna, a dodajmo da o tom falsifikatu postoji komunikacija tužilaštava više država - navode iz budvanske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)