POPUSTI OROČENO OLAKŠANJE: Država i privrednici razmatraju vraćanje akcije "Stop inflaciji"

I. D. S.

27. 09. 2023. u 11:42

U CRNOJ Gori od juče su na snazi nove cene goriva, pa još jedno poskupljenje u nizu koje preti da podigne cene i ostalih proizvoda i usluga.

ПОПУСТИ ОРОЧЕНО ОЛАКШАЊЕ: Држава и привредници разматрају враћање акције Стоп инфлацији

gov.me

Ponovno pokretanje akcije "Stop inflaciji", o čijem pokretanju se uveliko pregovara, građanima bi donekle olakšalo da "preguraju" mesec. Ipak, za život dostojan čoveka, država bi morala da učini mnogo više, smatraju u NVO "Borba protiv siromaštva".

Inicijativa izvršnoj vlasti da umanji akcize stigla je i iz njenog resora, Ministarstva kapitalnih investicija, ali reakcije još nema. Trenutno, jedina konkretna akcija države je pokretanje dijaloga sa privrednicima koje je započeo ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, i to sa ciljem da se ponovo snize cene određeneh artikala kroz akciju "Stop inflaciji".

Đurović je održao sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca, prehrambene industrije i distributerima. Iz njegovog resora saopšteno je da su svi izrazili spremnost da zajedno pronađu efikasnu strategiju za ograničavanje cena i suzbijanje posledica inflacije.

- Ministar je naglasio važnost saradnje između Vlade i privatnog sektora kako bi se postigao održiv model snižavanja i ograničavanja maloprodajnih cena - saopšteno je iz MEK.

U NVO "Borba protiv siromaštva" ocenjuju da akcija "Stop inflaciji" nije ni trajno ni dovoljno dobro rešenje.

Rešenja

U NVO "Borba protiv siromaštva" dodaju da je potrebno i smanjenje troškova koje decenijama bespotrebno pravi državni aparat, oživljavanje industrije i proizvodnje. I to je samo deo neophodnih rešenja koja bi i građane i državu mogla da sačuvaju od siromaštva i bankrota, smatraju u toj NVO.

- Privremeno će biti lakše, ali šta kada se akcija ponovo okonča, onda će cene opet da "dignu u nebo" i vraćamo se na isto. Za bolji standard potrebne su veće plate i penzije, dodatna podrška za socijalno ugrožene kategorije, zakonska rešenja koja će sprečiti da trgovci pljačkaju građane kroz enormne marže pod izgovorom globalnih poskupljenja - smatraju u ovoj NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024