CENE RAMPA DO INDEKSA: Studiranje u Crnoj Gori preskupo za većinu - ko iznajmnjuje stan troškovi 10 puta veći

I. D. S.

19. 08. 2023. u 17:41

SMEŠTAJ, hrana, internet, voda i struja za studente koji se školuju u Podgorici, a uspeju da obezbede mesto u studentskom domu, iznose oko 35 evra mesečno. Za one koji to pravo ne ostvare, troškovi su makar 10 puta veći. Rastom cena kirije i hrane u poslednjih nekoliko godina i studiranje u Podgorici postalo je preskupo za veliki broj mladih, te je nedavno Mreža mladih za omladinski aktivizam inicirala izgradnju novog studentskog doma.

ЦЕНЕ РАМПА ДО ИНДЕКСА: Студирање у Црној Гори прескупо за већину - ко изнајмњује стан трошкови 10 пута већи

gov.me

U studentskim domovima u Podgorici mesta ima za 1.500 studenata, stari domovi primaju 1.084 studenta, a novi dom 400. Svake godine za mesto konkuriše oko 700-800 brucoša, a sobu dobije svaga 300 njih, navode iz JU "Dom učenika i studenata". Kada je reč o cenama, troškovi za tri obroka dnevno svakoga dana iznose nepuna 23 evra, a smeštaj se naplaćuje zavisno od faze.

- Smeštaj u prvoj fazi mesečno košta 11,60 evra, u drugoj 6,30. Soba u starom studentskom domu mesečno se plaća 6,60 evra - navode iz Doma.

Kredit dobija 3.438 studenata

TOKOM prošle školske godine 3.438 studenata ostvarilo je pravo na studentski kredit, a za isti se na konkursu prijavilo njih 6.124 studenta. Kredit se isplaćuje u 10 rata, a iznos rate je od 112,50 do 161 evro, zavisno od godine studija i prosečne ocene. Zbog rasta stope inflacije studenti su pre nekoliko meseci pokrenuli peticiju kojom se traži povećanje kredita na iznos od 181,75 do 230 evra.

U svim sobama dostupan je internet, a nema ni dodatnih naknada za troškove vode i struje. Što znači da u najskupljoj varijanti student koji dobije mesto u domu ima mesečne troškove oko 35 evra, ne računajući troškove za skripte, knjige, prevoz, druženje.

Sa druge strane, oni koji ne uspeju da dobiju mesto u domu, svake godine su izloženi sve većim troškovima. Cene kirija znatno su rasle u prethodnom periodu, te je gotovo nemoguće naći stan po ceni od 250 evra. Kada se na kiruju dodaju dažbine za struju, vodu, komunalije, internet, troškovi se uvećavaju za još makar 100 evra, a na sve to, u mesečnu potrošnju nemala suma mora se odvojiti i na hranu koja je iz meseca u mesec sve skuplja.

Zbog svega toga, nedavno je Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore uputila inicijativu Ministarstvu ekologije, prostornog planirnja i urbanizma, kojom traže izgradnju novog studentskog doma.

- Nedostatak adekvatnog smeštaja izdvaja se kao jedan od ključnih problema koji bi trebalo što hitnije rešiti. U Podgorici i Nikšiću studentski domovi imaju ograničen kapacitet. To dovodi do dugih lista čekanja, a neki studenti često ostaju bez smeštaja i moraju tražiti alternative, često po vrlo visokim cenama - poručio je predsednik MOACG David Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)