CRNA GORA PONOVO OSRAMOĆENA: Bez Srba u novoj Vladi?

V.K.

13. 07. 2023. u 15:20

NOVU Vladu Crne Gore će sačinjavati Pokret "Evropa sad", Demokrate i predstavnici manjina, što će činiti većinu od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore

ЦРНА ГОРА ПОНОВО ОСРАМОЋЕНА: Без Срба у новој Влади?

Milojko Spajić / Foto Vlada.me

Premijer će biti Milojko Spajić, dok će njegovi potpredsednici biti Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj, saznaje Borba u vrhu Evrope sad.

Nova Vlada će imati 22 ministarstva i četiri mesta potpredsednika vlade. Evropi sad je pripalo osim premijera i potpredsednika vlade još devet resora koje će podieliti sa svojim koaliconim partnerima, Demokrate su dobile osim potredsedničkog mesta još i pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo pet ministarstava, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mesta i jedno za Hrvatsku građansku inicijativu. Novi predsednik Skupštine biće Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Nova Vlada će imati četiri potpredsednika: Ervin Ibrahimović (BS) će biti zadužen za vanjsku i evropsku politiku,  Momo Koprivica (Demokrate) će biti zadužen za politčki sistem, unutrašnju politiku i bezbednost; Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) za za regionalni razvoj, a Branko Krvavac iz Evrope sad za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Osim što će biti zadužen za pomenuto potpredsedničko mesto Ervin Ibrahimović će biti i novi ministar vanjskih poslova. Planirano je da MUP pripadne Demokratama, a na tu funkciju bi trebao da bude imenovan Boris Bogdanović. Takođe, novi ministar pravde treba da bude Andrej Milović iz Evrope sad. Evropa sad se nije izjašnjavala o ostalim kadrovskim rešenjima, ali su im pripala mesta ministarstava prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ministarstvo ekonomskog i zelenog razvoja, ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoj, ministarstvo zdravlja i ministarstvo sporta i mladih i kulture i medija. Demokrate su uzele još ministarstvo odbrane, ministarstvo turizma i pomorstva, ministarstvo prosvete i ministarstvo šumarstva i vodoprivrede. Bošnjačka stranka će rukovoditi ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore. Albanska alijansa je dobila ministarstvo evropskih integracija pod uslovom da na toj poziciji dođe Genci Nimanbegu, u suprotnom, taj resor će pripasti drugoj albanskoj listi-Albanskom forumu, koji će pokrivati i ministarstvo javne uprave, gde će na poziciji ostati Maraš Dukaj. Hrvatska građanska inicijativa je dobila ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i na toj poziciji će biti Adrian Vuksanović.Kako je "Borbi"  potvrđeno, ostavljena je mogućnost da SNP uđe u vladu, a resor za njih bi napravili u dogovoru Evropa sad, Demokrate i Bošnjačka stranka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)