NEOLIT POD ZAŠTITOM Nadležni obišli arheološki lokalitet u Bijedićima

Марија Стевановић
Marija Stevanović

20. 05. 2023. u 11:59

UPRAVA za zaštitu kulturnih dobara, postupajući po službenoj dužnosti, obišla je lokaciju u okviru koje se nalaze ostaci arheološkog lokaliteta "Trnje" u Bijedićima, opština Bijelo Polje, nakon čega je donela Rešenje o prethodnoj zaštiti arheološkog lokaliteta u cilju sprečavanja rizika od oštećenja, uništenja ili nestanka.

НЕОЛИТ ПОД ЗАШТИТОМ Надлежни обишли археолошки локалитет у Биједићима

milutin sekulović

Ovim rešenjem država se konačno setila vrednog arheološkog nalazišta iz doba neolita starog oko 6.500 godina, teško oštećenog prilikom nedavnog probijanja puta zbog izgradnje gradilišta za kamenolom, za koji je jedna privatna firma dobila koncesiju uz odobrenje ministra za kapitalne investicije u Vladi Crne Gore, Ervina Ibrahimovića.

ZNAČAJ

NALAZIŠTA u Bijedićima kao i u selu Radmanci kod Berana, od velikog su značaja ne samo za sever Crne Gore, nego i cele države - smatra Lutovac, koji ističe da je istraženo svega pet odsto nalazišta, ali da je nađeno oko 200 predmeta.

- Arheološko nalazište je presečeno i raskopano - kaže arheolog i svetnik u Polimskom muzeju u Beranama Predrag Lutovac, koji je bio na čelu tima koji je radio istraživanja u Bijedićima.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 2020. godine ocenila da na području Ober u selu Bijedići kod Bijelog Polja na području određenom za kamenolom, niti u njegovoj neposrednoj blizini, nema zaštićenih kulturnih dobara, ali ni dobara sa potencijalnim kulturim vrednostima, uprkos tome što je 2012. godine dala saglasnost na arheološka istraživanja tog lokaliteta. Zahvaljujući tome, na nalazištu iz neolita trebalo je da nikne kamenolom, zbog čega su, ali i zbog devastiranja seoskog puta i opasnosti da se ugrozi vodosnabdevanje, prošle nedelje meštani Bijedića, Bistrice i okolnih sela organizovali blokadu saobraćajnice Bijelo Polje - Prijepolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)