NOVLJANI U JASENOVCU: Zločin koji ne smemo zaboraviti, niti se ikada sme ponoviti (FOTO)

V.V.

23. 04. 2023. u 15:39

OBELEŽAVANjU Dana sećanja na žrtve i 78 godina zatvaranja koncentracionog logora u Jasenovcu prisustvovali su i predstavnici Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Crkvene opštine Topaljsko hercegnovske i brojni Novljani.

НОВЉАНИ У ЈАСЕНОВЦУ: Злочин који не смемо заборавити, нити се икада сме поновити (ФОТО)

foto. RT RS

 Oni su položili  vence u Memorijalnim centrima u Jasenovcu i Gradini, prisustvovali liturgiji u crkvi Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja, i kao blagoslov dobili česticu moštiju Sv. jasenovačkih mučenika.

- Našim svetim mučenicima molili smo se za celo naš narod pogotovo za verne koji žive u Herceg Novom, a čestica moštiju koju smo dobili je veliki blagoslov, čast i radost koju nosimo Novom iz Jasenovca - kazao je otac Obren Jovanović, arhijerejski namesnik hercegnovski.

Zločin koji se dogodio u Jasenovcu nikada ne sme biti zaboravljen i nikada više se ne sme dogoditi, rekao je predsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić.

- Na mestu stradanja našeg naroda, povodom 78 godina od zatvaranja koncentracionog logora u Jasenovcu, došli smo da se poklonimo senama stradalih. Veliko mi je zadovoljstvo što su u Jasenovcu brojni Novljani, predstavnici lokalne samouprave, sveštenstva, crkvenog hora, Kola srpskih sestara i što smo na taj način još jednom pokazali jedinstvo koje Herceg Novi ima kao grad nosilac ordena Svetog Save i kao grad koji baštini prave vrednosti, tradiciju, veru i kulturu. Sa druge strane, veoma sam tužan kada vidim šta se sve dogodilo u tom vremenu i ponavljam, ovaj zločin ne sme više nikada da se ponovi - kazao je predsednik Katić.

foto. RT HN

On je najavio nastavak posete prijateljskoj Opštini Kotor Varoš povodom Dana oslobođenja.

–Herceg Novi je  pokazao da smo uvek tamo gde naš narod strada, a Jasenovac je sveto mesto stradanja srpskog, jevrejskog, romskog i ostalih naroda - reči su potpredsednika Opštine Miloša Konjevića koji je poručio i da o tome treba da uče svi, da se ne zaboravi i ne ponovi nikada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a