DVA MODELA ZA VODOSNABDEVANJE PODORJENSKIH SELA: Zahtevni ali opravdani i isplativi

V.V.

16. 03. 2023. u 11:09

ISTRAŽIVANjE podzemnih voda i izgradnja bunara ili pravljenje jezera i prečišćavanje vode, dva su projekta čijom bi realizacijom bilo obezbeđeno snabdevanje vodom podorjenskih i o kojima nadležni u Herceg Novom ozbiljno razmišljaju, saopštili su predstavnici Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije tokom susreta sa meštanima Kruševica.

ДВА МОДЕЛА ЗА ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ПОДОРЈЕНСКИХ СЕЛА: Захтевни али оправдани и исплативи

Foto: RT HN

Sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović informisao je da je Opština Herceg Novi sa Univerzitetom Crne Gore aplicirala za projekat snabdevanja  vodom Vrbanja, mesta na padinama Orjena, dvadesetak kilometara udaljeno od Herceg Nvog a na  hiljadu metara nadmorske visine.

Od Ministarstva poljoprivrede  dobijena su sredstva za istraživanje podzemnih izvora. Taj kapitalni  projeket za žedno hercegnovsko planinsko zaleđe jeste tehnički veoma zahtevan, ali u odnosu na potencijale ovog područja je i opravdan i isplativ, smatra Vitomirović.

Foto: RT HN

Nenad Vitomirović

- U narednom periodu videćemo odakle bi mogla voda da se dovede do ove nadmorske visine, a pošto je slična visina Kamenog i Kruševica, ovaj deo vodovodne mreže ne bi bio problem, već samo dovođenje vode do ove visine – objašnjava Vitomirović.

Prema njegovim rečima sredstva mogu biti obezbeđena iz kapitalnog budžeta, kao i iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a u narednom periodu biće poznato da li je realizacija projekta tehnički izvodljiva.

Uskoro će započeti ispitivanja područja Vrbanja i biće urađene probne bušotine jer se pretpostavlja da ima vode, samo je pitanje na kojoj dubini će biti pronađena.

- Nadamo se da će biti pliće i da će biti više izdašnih izvorišta, kojima bi omogućili snabdevanje Vrbanja i Parka prirode Orjen, kao i razvoj turizma pored poljoprivrede – naglašava Vitomirović.

Podsetićemo, još od vremena nekadašnje Jugoslavije bilo je inicijativa za valorizaciju jedinstvene prirode ove kraške planine, ali je Park prirode „Orjen“  ozvaničen  2018. godine, a status je stekao između ostalog zahvaljujući brojnim biljnim endemičnim vrstama, među kojima dominira munika. Planina čuva i vredne materijalne ostatke još od eneolita, u kojem je datirana pećina Vranjaj, ali i ilirske gomile i utvrđenja. Tu su, novijeg datuma, kamene kolibe, terasaste njive i u suvomeđi ograđeni dolovi,ostaci nekadašnjih letnjih stanova u Vučjem dolu, na Poljicama, Kamenskoj i Ubaljskoj planini. Poseban pečat graditeljskoj baštini ostavilo je austrougarsko razdoblje, kada Orjen dobija kamene pešačke puteve i prve kolske saobraćajnice, još uvek funkcionalne objekte koji danas predstavljaju muzeje graditeljske tehnike pod otvorenim nebom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili