PUNA PODRŠKA RADNICIMA INSTITUTA IGALO: Protest 3. marta na graničnom prelazu Debeli brijeg, pozvani i građani

V.V.

27. 02. 2023. u 14:20

POSLE sastanka predstavnika hercegnovske opštine i Instituta Igalo zaključeno je da bez Instituta ne možemo govoriti o razvoju Herceg Novog. Odlučeno je da se formira komisija koja će stalno pratiti situaciju u ovoj ustanovi, a radnici su iz lokalne uprave i odborničkih klubova Skupštine, dobili punu podršku.

ПУНА ПОДРШКА РАДНИЦИМА ИНСТИТУТА ИГАЛО: Протест 3. марта на граничном прелазу Дебели бријег, позвани и грађани

Foto:RTHN

Predsednik SO  Ivan Otović  pozvao je građane da se i oni pridruže protestu koji je zakazan za 3. mart na graničnom prelazu Debeli brijeg.

– Bez Instituta “Dr Simo Milošević” ne možemo pričati o razvoju Herceg Novog, o zdravstvenom turizmu, niti o boljem standardu svih naših sugrađana – kazao je Otović.

On je uveren da zajedno možemo doći do cilja, održivosti Instituta i potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Informisao je Otović i da će prva tačka dnevnog reda na narednoj sednici Skupštine opštine koja je zakazana za sredu biti informacija o Institutu. Podsetio je da je predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić još 23. februara doneo odluku o formiranju  komisija koja će pratiti situaciju u Institutu premda lokalna samouprava nema zakonske nadležnosti ali, kao i u slučaju bolnice Meljine, Opština će se  značajno angažovati.

Predsednica Sindikata Instituta dr Marija Obradović istakla je da su se sa predstavnicima lokalne uprave saglasili po svim pitanjima.

– Lokalna samouprava obećala je da će pomoći da budemo mnogo transparentniji i jasniji u našim zahtevima prema Vladi i državi kao većinskom vlasniku - rekla je dr Obradović.

Foto: V.V.

Radnicima Instituta je važna i podršaka u rešavanju  egzistencijalnih problema jer još nisu dobili decembarsku platu. Takođe je bitna strategija koja će dugoročno pomoći Institutu, jer su sve dosadašnje inicijative bile kratkoročne. Prema njenim rečima Vladi će poslati zahtev da se reši i pravo na korišćenje zemljišta Instituta i ono postane vlasništvo. Prodaja dela zemljišta omogućila bi ulaganje  u infrastrukturu i poboljšanje kvaliteta usluga Instituta a time i povećanje cena.

Obećana avansna uplata 1,2 miliona evra pomogla bi rešavanju egzistencijalnih problema, istakla je Obradović pa su radnici ostali zatečeni kada je sa sednice Vlade to pitanje povučeno. Tim pre što nisu tražili „državnu niti pomoć bez pokrića, već avansnu uplatu“.

-Ponadali smo se da će nakon pozitivnog mišljenje Agencije za konkurenciju biti samo formalnost da se na Vladi donese odluka, ali ni dva meseca nisu bila dovoljna da se dogovore o načinu uplate, potrebno im je dodatno vreme, koje radnici nemaju – kazala je ona.

Povratak gostiju iz inostranstva, Foto V. V.

Traženo je i povećanje cena od 50 odsto jer  Fond zdravstva od 2009. nije menjao cene usluga prema Institutu, a ponuđeno im je samo 17 odsto. Obradović ističe da je sigrna  da će menadžment nastaviti pregovore i da još postoji  šansa da cene budu veće.

Danas će biti održan i zbor radnika Instituta a poziv za sednicu  upućen je ministrima finansija Aleksandru Damjanoviću, zdravlja Dragoslavu Šćekiću, ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću i direktoru Fonda zdravstva Vuku Kadiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)