NEODGOVORNO KALKULISANJE: Reakcije iz Herceg Novog na povlačenje odluke Vlade Crne Gore o avansnoj uplati 1,2 miliona evra Institutu Igalo

V.V.

24. 02. 2023. u 15:48

PREDLOG za uplatu avansa Fonda za zdravstveno osiguranje Institutu „Igalo“ na osnovu usluga rehabilitacije u 2023. godini u visini od 1,2 milona evra povučen je sa sednice Vlade na zahtev ministra zdravlja Dragoslava Šćekića.

НЕОДГОВОРНО КАЛКУЛИСАЊЕ: Реакције из Херцег Новог на повлачење одлуке Владе Црне Горе о авансној уплати 1,2 милиона евра Институту Игало

Foto:V.V.

Reagovao je predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić, koji je to povlaćenje ocenio kao “katastrofalnu odluku i neodgovorno kalkulisanje.“ U njegovom reagovanju je navedeno da ovakva odluka ugrožava brojne radnike i njihove porodice.

- Već oko dva meseca slušamo priču i obećanja da će sredstva u visini od 1,2 miliona evra biti uplaćena. Lično sam u ovom periodu na desetine puta slao urgencije, nakon kojih sam iz Vlade dobijao uveravanja da će to biti realizovano, zbog čega me je današnji potez iznenadio i zaprepastio.

Zahtevom za povlačenje ove tačke sa dnevnog reda ministar zdravlja Dragoslav Šćekić produžio je agoniju radnika Instituta „Dr Simo Milošević“, koji već treći mesec nisu primili plate.

Pored toga što je objašnjenje za ovakvu odluku bilo krajnje neuverljivo i nejasno, današnji potez pokazuje nedomaćinski odnos ministra Šćekića prema Institutu, a posebno prema zaposlenima i njihovim porodicama, te nastavak opstrukcije rada ove ustanove u trenutku kada u njoj boravi veliki broj pacijenata. Resorno Ministarstvo je izgubilo već previše vremena insistirajući na dobijanju stava Agencije za zaštitu konkurencije, iako je bilo jasno da ovo nema veze sa državnom pomoći, što je u krajnjem i potvrđeno, navedeno je u reagovanju Stevana Katića.

On je takođe ocenio da je povlačenjem odluke sa dnevnog reda, Vlada još jednom propustila priliku da pokaže „odgovornost, okrene se očuvanju Instituta i pomogne rešavanje nagomilanih problema jedine banje i okosnice zdravstvenog turizma u Crnoj Gori“.

Katić je pozvao resorno Ministarstvo i Vladu Crne Gore da preispitaju današnju odluku i hitno uplate avans  te tako pokažu da im dobrobit radnika i opstanak Instituta ipak jesu prioritet.

Podsetićemo, radnici Instituta zbog situacije u kojoj su se našli svakog radnog dana organizuju polučasovne mirne proteste, a za početak marta najavili su blokadu graničnog prelaza Debeli brijeg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)