NATO VOJNICI KRENULI NA SINJAJEVINU Najstarija planinka Gara ispred kolone zapevala: "Oj Filipe, baci minu, ne damo ti Sinjavinu" (VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

07. 02. 2023. u 10:24

PRIPADNICI NATO-a sa više od 200 vojnika iz Austrije, Italije, Severne Makedonije, SAD i Crne Gore krenuli su danas u pratnji vojne policije na Sinjajevinu.

НАТО ВОЈНИЦИ КРЕНУЛИ НА СИЊАЈЕВИНУ Најстарија планинка Гара испред колоне запевала: Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињавину (ВИДЕО)

GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Ovo je iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" saopšteno za Novosti.

-Vojnici su krenuli iz kasarne u Kolašinu. Pre toga su bili stacionirani u Lučkoj gori. Naši aktivisti prate kretanje NATO kolone. Na planini su njeni branioci - kažu iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu, čiji aktivisti su se za kratko vreme, uprkos velikom snegu, našli na planini koju brane od odluka vlade Duška Markovića da postane vojni poligon za artiljerijska gađanja. Kako tvrde, na drugom pašnjaku po prostranstvu u Evropi može biti samo dom stočara, pčelara i zaljubljenika u prirodu.

NIJE ZA POLIGON

- Sinjajevina nije za vojni poligon. Ne prihvatamo priču ministra policije i koordinatora Ministarstva odbrane Filipa Adžića da neće biti nikakvog bojevog gađanja na planini. Možda neće biti ovog puta, ali u maju je planirana druga vežba. Možda se tada "isuču" artiljerijske cevi. Podsećamo, to je isti onaj Filip Adžić koji je sa nama 2020. godine protestovao na Margiti protiv gradnje vojnog poligona! Nikome iz Vlade ne verujemo više. Da su Vojska i Vlada imale dobre namere, ne bismo mi sada bili na Margiti.

GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" pozvala je juče sve ljude koji imaju motorne sanke da dođu na planinu i da zajedno pošalju poruku da Sinjajevina neće i ne može biti vojni poligon.

- Povodom aktuelnih dešavanja na Sinjajevini i ponovne namere da se taj prelepi prirodni prostor koristi za potrebe NATO-a, uprkos protivljenju pre svega meštana i građana koji taj prostor koriste za poljoprivredu, sportsko-rekreativne aktivnosti, upozoravamo javnost Crne Gore da bi sve drugo osim proglašenja parkom prirode nanelo štetu razvojnom potencijalu tog prirodnog resursa - saopšteno je iz Ekološkog pokreta "Ozon".
 
NEMA GAĐANjA, IZVODI SE VEŽBA
 
Pre početka vežbe oglasio se i ministar unutrašnjih poslova i koordinator za resor odbrane Filip Adžić.
 
On je kazao da nema upotrebe bojeve municije i eksploziva na Sinjajevini, ističući da se vežba izvodi duže od 10 godina, bez problema.
 
- Vojska Crne Gore će zajedno sa pripadnicima savezničkih i partnerskih država u narednih 10 dana u okolini Kolašina izvesti vežbu Common chalenge 23, koja podrazumeva uvežbavanje taktičkih postupaka i kretanja jedinica zimi, u planinskim uslovima - kazao je Adžić.
 
 
 
PESMA 
 
- Kad zapjevam ječi gora, Filipovo srce mora... Oj Filipe, baci minu, ne damo ti Sinjavinu.
 
Ovako je pred NATO kolonom na skijama pevala najstarija planinka na Sinjajevini Mileva Janković Gara, koja decenijama sa svojim stadom boravi na Sinjajevini.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)