DRAMATIČNA SITUACIJA U CRNOJ GORI: Penzioneri gladni i bez lekova - povećanja ponižavajuća

I. D. S.

31. 01. 2023. u 15:20

REDOVNIM usklađivanjem, januarske penzije će, kako je najavljeno iz Fonda PIO Crne Gore, biti uvećane 2,5 odsto, ali prema oceni predsednika Partije penzionera i restitucije Moma Joksimovića, najavljena povišica je ponižavajuća za penzionere koji u većini slučajeva ne mogu da obezbede elementarno, već su i gladni i bez neophodnih lekova.

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Пензионери гладни и без лекова - повећања понижавајућа

Foto Tanjug

Iz Fonda PIO najavili su da će, nakon redovnog usklađivanja penzija, ona biti uvećana za 2,5 odsto. Kako je pojasnio direktor Fonda Ranko Aligrudić, taj procenat usledio je nakon što je Monstat objavio rast zarada za prethodni kvartal, kao i potrošačkih cena. Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara i to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru.

Penzioneri sa najnižim primanjima uskoro će dobiti i jednokratnu pomoć i to zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila Evropska unija za prevazliaženje energetske krize. Ukupna predviđena sredstva za pomoć najugroženijem delu stanovništva iznose 8,5 miliona. Kako planiraju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, jednokratna pomoć, koja sleduje oko 42.000 osiguranika, dobiće po 150 evra.

Da ni najavljeno povećanje, ali ni jednokratna pomoć ne mogu rešiti egzistencijalne probleme penzionera, poručuje Joksimović. Kako je kazao za “Novosti”, ovakva povećanja ponižavajuća su.

- Cene vrtoglavo rastu. Sa 250 evra, koliko prima preko 40.000 penzionera, ne može se obezbediti ni najosnovnije. Neprimereno je i sramno da ima toliko sirotinje, a da se voze desetine hiljada službenih vozila, bahate se sa troškovima reprezentacija, povećavaju plate u javnoj upravi, a teret krize nose oni najugroženiji – poručuje Joksimović.

Kako je najavio, uskoro bi trebalo da pokrenu inicijativu kojom će se zahtevati povećanje penzija, ipak, još uvek nije precizirano koliko povećanje će se tražiti.

- Sve ispod 350 evra minimalne penzije ne dolazi u obzir. Ni sa time se ne rešavaju problemi. Verujte, svakog dana svedočim teškim situacijama. Nemaju ljudi da plate sve lekove, od četiri koliko im je potrebno, kupe samo jedan. Često ne mogu da priušte ni za participaciju u apoteci za lekove koje podižu na recept.

Minimalna penzija prošle godine uvećana je sa 145 na 253 evra, a 1. januara je, stupanjem na snagu izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, uvećana dodatno, na 270 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri