MARKO KOVAČEVIĆ O ŽALU POJEDINIH ZA OTOMANSKOM IMPERIJOM: Zašto reis ne reaguje kada Srbe napadaju u Rožajama i Sarajevu?

Novosti online

15. 01. 2023. u 11:56

PREDSEDNIK Opštine Nikšić Marko Kovačević reagovao je povodom napada koje trpi, zbog pevanja epske narodne pesme “Od Glave Zete do grada Spuža....” u jednom ugositeljskom objektu tokom proslave Pravoslavne Nove godine

МАРКО КОВАЧЕВИЋ О ЖАЛУ ПОЈЕДИНИХ ЗА ОТОМАНСКОМ ИМПЕРИЈОМ: Зашто реис не реагује када Србе нападају у Рожајама и Сарајеву?

Foto: V. K.

Kovačević ističe licemjerstvo reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji prećutkuje uvredljiva skandiranja i incidente Bošnjaka na pripadnike srpskog naroda u Crnoj Gori i BiH.

- Uvaženi Reis koji se bori za „goli opstanak“ nije jednom rečju osudio ovaj incident kada su fudbaleri iz Nikšića napadnuti u Rožajama. Sinoć smo u Sarajevu videli da su strukture bliske Reisu napale srpsku decu i njihove roditelje iz jednog sportskog kluba i to oštrim predmetima. Vidimo obilatu praksu struktura bliskih Reisu u kojoj direktno udaraju na čoveka i na decu ugrožavajući im zdravlje i živote a koji prolaze bez njegove reakcije verovatno jer je zauzet borbom za „goli opstanak“ provodeći vreme na jutjubu tražeći ko to tamo peva - kazao je Kovačević.

Predsednik opštine Nikšić dodaje, da je izgleda reisu potpuno prihvatljiva ova praksa iz Rožaja i sinoć iz Sarajeva i spreman je da je prećutno podrži.

- Reisu je izgleda potpuno prihvatljiva ova praksa iz Rožaja i sinoć iz Sarajeva i spreman je da je prećutno podrži i upravo zbog toga što je podržava on diže dimne zavese reakcijama na slavlja koja ni sa njim ni sa njegovom zajednicom nemaju veze - istakao je on.

Kovačević je upitao Reisa i sve koji vode hajku protiv njega, da li je po njima na ovom prostoru trebalo da ostane Otomanska imperija.

- Upućujem pitanje i Reisu i svima koji vode ovu hajku protiv mene na temu koju ja u javnom prostoru i svom radu ne potenciram već o njoj govorim zato što sam brutalno napadnut zbog toga što sam izabrao da svoje slobodno vreme provedem sa bratstvom Miljanića, mojim dobrim Banjanima i drugim gostima, da li je njima žao što su gradovi u Crnoj Gori oslobođeni od Turaka? Da li je po njima na ovom prostoru trebalo da ostane Otomanska imperija? Da li su za njih crnogorski i hercegovački junaci kojima je posvećen Saborni Hram Svetog Vasilija Ostroškog izdajnici i fašisti - zaključio je Kovačević.

Predhodnog dana Kovačević je napisao da je saznao od raznih "patriotskih" struktura da nije trebalo ni Nikšić, ni Danilovgrad, ni Podgoricu, ni veći deo današnje Crne Gore oslobađati od Turaka i da su sve borbe naših predaka za slobodu od Otomanske imperije u stvari bile izdaja i zato sećanje na njih treba da bude zabranjeno.

- U ovoj hajci koja se protiv mene i mojih kolega vodi u nastavcima drago mi je što su nam konačno saopštili da je problem dublji i da se sastoji u tome što se sećamo svojih vrlih predaka, njihove borbe i njihovih podviga. Dok oštre kolčeve novog vremena na koje nas žele nabiti da na mukama izdišemo nije im prijatno da se sete te borbe. Zato što se ta borba uvek završava kao onda na Vučjem dolu. Hvala svima koji su se danas bacili kamenom na sve naše časne pretke koji su prolili more krvi i izdržali što ne bi niko u teškim otomanskim vremenima da bi mi danas bili slobodni. Radićemo za buduće generacije i sećati se naših predaka. A vama drage "patriote" niko ne brani da se sa radošću sećate otomanske okupacije - odgovorio je Kovačević svima koji su ga napali zbog njegovov načina proslave pravoslavne godine.

Uz tekst je objavio i sliku petra Lubarde Bitka na vučjem dolu.

- Na slici u prilogu Lubarda podseća na Vučedolsku bitku. Da je ovo naslikao danas ili da sam ja autor ove slike rekli bi da je ona poziv na nasilje - napisao je Kovačević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori