MILO SKUPŠTINI VRATIO ZAKON: Formiranje vlasti u Podgorici moraće da čeka izjašnjavanje Ustavnog suda?

V.K.

04. 01. 2023. u 14:45

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se omogućava formiranje vlasti u Podgorici i pored toga što ustavnim žalbama ne može da se izjasni Ustavni sud.

МИЛО СКУПШТИНИ ВРАТИО ЗАКОН: Формирање власти у Подгорици мораће да чека изјашњавање Уставног суда?

Foto V. Kadić

U saopštenju savetnika kabineta predsednika, Borisa Bastijančića, navedeno je da je "Na Četvrtoj sednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2022. godini, 27. decembra, usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, glasovima 41 poslanika, bez glasova opozicije. Predsedniku Crne Gore ovaj zakon dostavljen je 29. decembra.

- Narednoga dana predsednik Đukanović je iskoristio mogućnost utvrđenu najvišim pravnim aktom – da vrati Skupštini Crne Gore Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje. Danas je dopis Predsednika Crne Gore dostavljen predsednici Skupštine, kojim je ukazao da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem državnih organa moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitosti, zatim poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa, te održive pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države uopšte – piše u saopštenju.

U saopštenju stoji da „navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, predsednik Crne Gore je konstatovao da bi se njime istodobno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji ne može biti izmenjen i dopunjen u zakonodavnom postupku bez neophodne podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika Skupštine Crne Gore.“

- Šef države je stavio i akcenat na povredu zajemčenog ustavnog prava na lokalnu samoupravu i sa njim neraskidivo skopčanog načina neposrednog odlučivanja preko slobodno izabranih predstavnika lokalnih parlamenata koja bez imalo prostora za drugačija i šira tumačenja kazuje da Vlada može raspustiti skupštinu opštine, odnosno razrešiti predsednika opštine samo ako skupština opštine, odnosno predsednik opštine, duže od šest meseci ne vrše svoje nadležnosti, što inače bliže uređuje važeći Zakon o lokalnoj samoupravi - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)