BANKA HRANE U PODGORICI:Topli Božićni ručak za  siromašne porodice i ljude bez doma

M. SEKULOVIĆ

02. 01. 2023. u 20:49

U CRNOJ Gori svaki četvrti odrasli i svako treće dete  živi u  zoni siromaštva.

БАНКА ХРАНЕ У ПОДГОРИЦИ:Топли Божићни ручак за  сиромашне породице и људе без дома

Foto M. Anđela

Ovo je saopšteno iz Banke hrane u Podgorici, uz naglasak da su socijalna davanja izuzetno niska i ne prate kretanja minimalne zarade koja je socijalna kategorija.

- Materijalno obezbeđenje porodice( MOP), jedino socijalno davanje siromašnima, je tri puta manje od  minimalne zarade i to za one koji primaju maksimalan iznos od 134 evra za pet i više članova  u porodici, a višestruko  je manji za one sa manjim brojem. Socijana primanja ne prate rast cena, pa j  ono šest i više puta manje od minimalne potrošačke korpe koja predstavlja minimum preživljavanja porodice. Uslovi za ostvarivanje,  materijalnog obezbeđenja porodice  su i dalje veoma  zahtevni i mnogima nedostižni pa  veliki broj socijalno ugroženih nemaju nikakvu pomoć države, što je neprihvatljivo  za državu socijalne pravde kakvom  se deklariše  u Ustavu Crna Gora - kažu iz Banke hrane.

Oni najavljuju da će kao i prethodnih šest godina, kuvar Žarko i Banka hrane obradovati ljude u stanju potrebe Božićnim ručkom.

- Ove godine želimo da obradujemo pored socijalno ugroženih porodica i ljude bez doma, jer svi ljudi su vredni pažnje i poštovanja i ne smeju ostati marginalizovani - kažu iz iz Banke hrane u Podgorici. Iz Banke pozvaju sugrađane koji sreću u svom okruženju beskućnike u Podgorici da se jave na MEJL ili na Fejsbuk stranicu u inboks, radi dobijanja informacija o mestu i vremenu dobijanja  Božičnog ručka.

- Božićni ručak će biti podeljen 7. januara  u Podgorici. Tačno mesto i vreme podele će znati primaoci donacije, jer želimo da zaštitimo njihovu privatnost - kažu iz Banke hrane.

Oni pozivaju upravu Glavnog grada, ostale lokalne samouprave, kao i Vladu Crne Gore, da se ozbiljno pozabave problemom beskućništva u Crnoj Gori, naglašavajući da se ni danas "ne zna koliko beskućnika živi na teritoriji Crne Gore, a kamoli da može da se govori o organizovanoj i sistemskoj pomoći ljudima bez doma.". Nažalost i broj siromašnih je, tvrde, nepoznanica za Crnu Goru.

Foto P. Milošević

- Da broj ugroženih daleko nadolazi broj korisnika socijalne pomoći govori podatak da 65 odsto tražilaca jednokratne pomoći nisu primaoci socijane pomoći. Jednokratna davanja ne rešavaju problem siromaštva, već su veoma često način zloupotrebe istih. Sva davanja u državi od lokalnog nivoa, NVO, svih ministarstava, moraju biti pod jednim okvirom kako bi se konačno ravnopravno delilo ono čime raspolažemo. Socijalno stanovanje je način umanjenja problema  velikog broja podstanarskih porodica i beskućnika. Do izgradnje novih stanova potrebno je što pre adaptirati napuštene i objekte koje nisu privedene nameni - opominju iz Banke hrane.

Iz Banke hrane podsećaju javnost da se najveća količina hrane baca upravo za vreme praznika i mole  građane da umesto da hranu bace, poklone  je onima koji imaju manje od njih ili doniraju nekoj od Narodnih kuhinja. Uz to, napominju da bi oslobađanjem poreza na donacije hrane, više hrane stiglo do siromašnih, a smanjilo bi se bacanje hrane koje je višestruko loše.

 Dečiji dodatak

- Svako dete ne dobija dečiji dodatak. Svako šesto dete u porodici pa makar ono živelo u ekstremnom siromaštvu ili bilo bolesno,  je ostavljeno bez dečijeg dodatka. Ovo primanje je u istom iznosu za svu decu nezavisno da li porodica živi od 450 ili više hiljada evra primanja što je primer socijalne nepravde - upozoravaju iz Banke hrane.

Ističu da prvenstvo u zapošljavanju moraju imati socijalno ugroženi ljudi.

- Kako je  među njima oko 70 odsto radno sposobnih,  relativno lako bi se moglo  siromaštvo značajno umanjiti njihovim zapošljavanjem na sigurna radna mesta. Stari, bolesni i deca, moraju imati bolju sistemsku zaštitu i podršku. Za one kojima je ulica  dom, osim imena beskućnici zajednička je  uglavnom teška životna priča, nerešeni porodični odnosi, ekonomski problemi, raseljavanje. Ma koliko  bili malobrojni  ovi slučajevi,  društvo ne sme okretati glavu od njih - kategorični su iz Banke hrane.

BONUS VIDEO - ČETIRI GODINE NARODNE KUHINjE U BARU: Godišnje spreme 61.000 kuvanih obroka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)