MOLILI SU DA IH PUSTE DA SE UBIJU, DA NE BI VIŠE TRPELI MUČENJE: Premijera filma “Zlo proljeće '92“ o žrtvama zloglasnog logora Lora

V.K.

15. 12. 2022. u 17:11

DOKUMENTARNI film “Zlo proljeće '92“, o zverskom mučenju i zlostavljanju i maskru pripadnika Jugoslovenske narodne armije u hrvatskom logoru "Lora" biće premijerno prikazan večeras u Nikšićkom pozorištu.

МОЛИЛИ СУ ДА ИХ ПУСТЕ ДА СЕ УБИЈУ, ДА НЕ БИ ВИШЕ ТРПЕЛИ МУЧЕЊЕ: Премијера филма “Зло прољеће 92“ о жртвама злогласног логора Лора

Foto: Arhiva "Novosti"

Premijeru filma RTV Nikšić, o tragediji i stradanju Nikšićko- šavničke grupe i drugih pripadnika Jugoslovenske narode armije sa prostora Crne Gore u hrvatskom kazamatu tokom poslednjeg rata, najavio je predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

- Novo rukovodstvo opštine Nikšić se sa pijetetom odnosi prema žrtvama terora i trudi se da sačuva sećanje na njihovo stradanje i žrtvu. Nakon što smo pomogli izdavanje knjige o mučeništvu kroz koje su naši ljudi prošli, prijema koje smo pravili za porodice stradalih, Radio televizija Nikšić je producirala film i serijal o stradanju u Lori. Film će biti večeras premijerno prikazan, a serijal od pet epizoda emitovaće RTVNK i televizijski servisi u regionu. Nikšić pamti svoje heroje i mučenike - naveo je Kovačević.

Prošlo je mnogo godina da sudbina zarobljenih crnogorskih rezervista, pripadnika bivše JNA, na dubrovačko-hercegovačkom ratištu iz Nikšića i Šavnika, bude rasvetljena. Nada da su živi umrla je obelodanjivanjem informacije saveznog Komesarijata za nestale da je u mestu Međe, u blizini mostarskog groblja, pronađena skrivena humk. U njoj su u zavezanom džaku, oktrievni ostaci na najsvirepiji način ubijenih 11 rezervista iz Crne Gore.

Rezultati prvih analiza DNK pokazali su, što su „Novosti“ ekskluzivno objavile, da se u jami u Međi nalaze ostaci Nikšićana i Šavničana o kojima se ništa nije znalo od 1992. Tako je otkrivena godinama skrivana istina o stravičnim zločinima hrvatskih paravojnih formacija nad pripadnicima bivše JNA u hrvatskim kazamatima od Hercegovine preko "Lore" i Duvna.

Foto: V.K.

Radan Nikolić

Zid ćutanja o dešavanjima u "Lori" počeo je da se ruši zahvaljujući izveštajima specijalnih izaslanika UN, međunarodnog Crvenog krsta, kao i pisanih svedočenja bivšeg zatočenika zloglasnog logora Draga Bosnića, koji je saopštio priču o stradanjima zatočenih Crnogoraca. Nesrećne ljude ustaše su tukle do besvesti, nekima su grudi, vrat i stomak rezali oštrim sečivom.

- Svakodnevno su zlostavljani, hranu su dobijali uz batine svaki četvrti dan. Dušana Barovića i Borivoja Zirojevića hrvatska policija i pripadnici TO uhapsili su u Mostaru i odveli u jednu kuću iza Bijelog Brijega gde su ih maltretirali i masakrirali. Ratku Simoviću je odrezano levo uvo, nožem je rezan po grudima i rukama, imao je modrice po leđima, polomljeno mu je nekoliko rebara. Bio je ranjen u desnu nogu. Zirojević je takođe izrezan nožem po grudima, rasečeno mu je uvo, a na čelo urezan krst sa dva slova "S" – deo je potresnog Bosnićevog svedočenja.

Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, kaže je za "Novosti" da je "Lora " nesumnjivo imala status sabirnog centra.

- Zatočenici nisu registrovani, dokumentacija o njima je uništena, dešavalo se i da zamene identitet ubijenih. Postupanje sa zarobljenim vojnicima i civilima koordinirano je iz hrvatskog državnog vrha. Mnogi su molili da ih puste da se sami ubiju, kako bi sebi prekratili muke - podseća Radan Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)