NEUOBIČAJENA POJAVA ZA OVO DOBA GODINE: U Nacionalnom parku Durmitor “pukle“ Čeline(FOTO/VIDEO)

M. D.

12. 12. 2022. u 17:05

DURMITORSKE Čeline, fenomen koji se javlja najčešće s proleća, kada sneg počne da se topi, sada se pojavile - "pukle" u decembru.

НЕУОБИЧАЈЕНА ПОЈАВА ЗА ОВО ДОБА ГОДИНЕ:  У Националном парку Дурмитор “пукле“ Челине(ФОТО/ВИДЕО)

Foto: FB-Nacionalni parkovi Crne Gore

Zaposleni u Nacionalnom park Durmitor kažu da ne pamte da se ova pojava dešavala u decembru.

- Ovo je neuobičajena pojava za ovo doba godine, a zaposleni u NP Durmitor kažu da ne pamte da su Čeline pucale u decembru - napisano je Fejsbuk stranici Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG).

Naglasili su  da je pucanje Čelina prirodni fenomen koji se javlja uglavnom s proleća.

- Kada sneg sa vrhova Durmitora počinje da se topi ispod njega izbije snažno, bučno vrelo koje se slapovima spušta do Crnog jezera - objasnili su iz NPCG.

Narod je “pucanjem“ nazvao prasak koji se začuje kada led u škripovima popušta pod pritiskom vode, a termin “čeline“ izveden je iz sličnosti sa košnicom sa pčelama.

Do ovog fenomena obično dolazi pri prolećnom porastu temperature uz  obilne kiše i otapanje snega.

 

Naučna istraživanja pokazala su da do tog prirodnog fenomena, koji se događa skoro svakog proleća, a ponekad i u jesen, dolazi formiranjem vodne akumulacije u unutrašnjosti Durmitora. Fenomen počinje sa potočićima malog kapaciteta koji se iz sata u sat pojačava, pa se na desetak mesta u jezero slivaju penušavi potoci i vodopadi. Nivo vode u basenu prvo malog Crnog jezera raste, a potom se preliva u veliko.

Kada akumulacija najvećeg i najlepšeg  od 18 durmitorskih gorskih očiju dostigne najviši nivo, izliva se i pravi reku koju na Žabljaku zovu Otoka. Duga je oko tri kilometra i kod gradskog stadiona ponire. Dokazano je da njene vode čine pritoku reke Tare. Priroda je učinila da teku ispod korita Tare i izviru nekoliko desetina metara iznad njene desne obale, na lokalitetu nazvanom Bijela vrela.

Naučnici su dokazali i da voda iz malog Crnog jezera ponire i pojavljuje se na suprotnoj strani Durmitora, kod mesta Dubrovsko, i kao Dubrovska vrela uliva se u reku Komarnicu.

Kako je "pucanje" Čelina izgledalo u maju ove godine možete pogledati u videu ispod teksta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana