MILION EVRA DNEVNO DA ĐETIĆI BUDU SITI: Crna Gora nesposobna da se prehrani, za uvoz namirnica daje preko pola milijarde

I. D. S.

06. 12. 2022. u 07:46

STOTINE miliona evra Crna Gora svake godine plati hranu koju uveze, čak i onu koju bi sama mogla da proizvede, kao što su meso, jaja, mleko.

МИЛИОН ЕВРА ДНЕВНО ДА ЂЕТИЋИ БУДУ СИТИ: Црна Гора неспособна да се прехрани, за увоз намирница даје преко пола милијарде

Foto D. Milovanović

Izuzetak nije ni ova godina i podaci Monstata pokazuju da uvoz prehrambenih proizvoda za deset meseci prešao cifru od pola milijarde evra, što je oko 100 miliona više nego u istom periodu lane.

Najnoviji podaci Uprave za statistiku pokazju da je Crna Gora u periodu od januara do oktobra uvezla robu vrednu gotovo tri milijarde evra. Od toga se na životinje i hranu odnosi čak 518,93 miliona evra, što je gotovo ista vrednost svih izvezenih proizvoda u istom periodu.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore od januara do oktobra 2022. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 3,521 milijardu evra, što ukazuje na rast od 47,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Poljoprivredna proizvodnja nije dovoljna da pokrije potrebe domaćeg tržišta, te da bi se to moglo promeniti uz pomoć države, ali i podizanjem svesti građana da kupuju domaće proizvode, smatra državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša.

- Uvozi se zato što su to potrebe crnogorskog tržišta. Postavlja se pitanje zašto ne proizvodimo to što uvozimo. Naša poljoprivredna proizvodnja vredi nekih 350 do 400 miliona evra, zavisno od godine do godine i to su uglavnom osnovni poljoprivredni proizvodi. U toj strukturi proizvoda učešće uvoza nije veliko kao što je kod prerađevina - poručio je Mugoša.

Iz Pokreta "Evropa sad" poručuju da je nedopustivo da Crna Gora, pored potencijala da hrani samu sebe, dnevno uvozi više od milion evra hrane.

- Jedan od razloga što se naša poljoprivreda gasi su niske otkupne cene domaćih proizvoda, od mleka pa do mesa, jer država štiti trgovačke lance umesto domaće proizvođače. Zbog toga se strateški moraju menjati razvojne politike za jedan od najvećih potencijala razvoja Crne Gore - smatra član predsedništva pokreta Filip Radulović.

NAJVIŠE SE TROŠI MESO I ŽITARICE

OD ukupno nešto više od pola milijarde evra uvezene hrane, najveći deo odnosi se na meso. Naime, za deset meseci tekuće godine, uvezeno je 110 miliona evra mesa i mesnih prerađevina. Nakon toga, najviše novca otišlo je na uvoz žitarica, skoro 80 miliona, zatim na voće i povrće 74 miliona, a za 54 miliona uvezeno je hrane iz kategorije "razni prehrambeni proivodi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki