SMOTRA FOLKLORA BOKE: Od igara iz Šumadije do dubrovačkog Linđa

V.V.

04. 12. 2022. u 16:07

FOLKLOR je jednostavno način života, igra se srcem a nastupi, druženja, gostovanja stvaraju uvek dragocene uspomene, jedinstvena je poruka smotre najstarijih folkloraša Boke koja je organizovana u Bijeloj. Nastupilo je pet ansambala: KUD „Igalo“, KUD „Ilija Kišić“ iz Zelenike, KUD „Sloga“ iz Đenovića, Kulturna mreža Bijela i gosti iz folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

СМОТРА ФОЛКЛОРА БОКЕ: Од игара из Шумадије до дубровачког Линђа

Foto:RTHN

Na oduševljenje brojne publike predstavljene su između ostalih igre iz Šumadije, Crne Gore, Plava i Gusinja, Boke, dubrovačkog zaleđa, odigrani su Glamočko kolo, Vrsuta i igre iz Spiča, Sandžaka, Kumanova, Kotora...

Ideja o organizovanju ovakvih smotri realizovana je po uzoru na Smotru folklornih ansambala Crne Gore održane 2014. godine, podsetio je Predrag Šušić, direktor Udruženja folklornih ansambala Crne Gore i FA „Nikola Đurković“. Istakao je i da je to značajno za folklor ciele Crne Gore i očuvanje nematerijalnog kulturnog bogatstva. To je potvrdila i ova i prethodne smotre organizovane u Kotoru 12. novembra gde su se sastali dečji folklorni ansambali i ona u Tivtu za generaciju od 13 do 16 godina.

Za Vidaka Božovića, koordinatora Južne regije Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, koncert u Bijeloj je bio pravi folklorni spektakl sa više od 200 učesnika. Još je važnije što je i za iduću godinu planiran niz aktivnosti da se afirmiše folklor, kako među mlađom populacijom, tako i među odraslima, poručio je Božović. Nikola Korović, umetnički rukovodilac KUD „Ilija Kišić“ saradnju smatra veoma bitnom jer udruženim snagama može da se uradi mnogo više za očuvanje tradicije, a za to je potrebno i razumevanje i podrška i lokalnih vlasti i države.

Sa KUD-om „Sloga“ nastupio je i Đorđe Begu, profesionalni muzičar koji je godinama bio član dubrovačkog „Linđa“. Sada je u penziji i trudi se kaže da drugima prenese ono što zna, a umetnik je na tradicionalnom instrumentu lijerici. I gosti i domaćini izuzetno su zadovoljni koncertom, a generacijski to potvrđuju najstariji član „Sloge“ mario Moskov i najmlađi, njegov unuk Andrija.

Organizaciju smotre su podržali Udruženje žena Bijela – NVO „Ruža vjetrova“, mesne zajednice Igalo, Zelenika, Kumbor, Đenovići – Baošić, Bijela i Kamenari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024