PRED VLADOM ZA LEK: Oboleli od cistične fibroze u Crnoj Gori traže nabavku "trikafte" (VIDEO)

I. D. S.

18. 11. 2022. u 11:19

UDRUŽENjE za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom organizovalo je danas protest pred zgradom Vlade, kako bi apelovali na nadležne da im se što pre obezbedi lek "trikafta".

ПРЕД ВЛАДОМ ЗА ЛЕК: Оболели од цистичне фиброзе у Црној Гори траже набавку трикафте (ВИДЕО)

I.D.S.

Skupštinski odbor za zdravstvo pre nekoliko dana doneo je odluku da se krene u realizaciju odobrenja i nabavke leka koji obolelim od cistične fibroze život znači.

Ipak, udruženje je organizovalo okupljanje pred Vladom kako bi od nekoga iz izvršne vlasti dobili i zvaničnu potvrdu.

Predstavnici udruženja trenutno su na sastanku sa ministrima i čeka se ishod razgovora.

Iz Udruženja su istakli da od ove bolesti u našoj zemlji trenutno boluje 38 osoba, među kojima je 31 dete. Objašnjavaju da uslove da prime trikaftu, koja se daje deci od šeste godine života, trenutno ispunjava njih 26. Upozoravaju da se oboleli i njihove porodice i dalje suočavaju sa brojnim problemima kada je reč o lečenju.

- Nakon sednice nadležnog odbora rečeno nam je da će se krenuti u realizaciju nabavke leka i predsednik odbora dr Srđan Pavićević je već dao konkretne zadatke nadležnima da se krene u realizaciju nabavke. Za to će trebati oko mesec, mesec i po, to nije toliko dug period i toliko možemo da sačekamo - kazao je predsednik Udruženja Vladimir Vujković, dodajući da su ipak došli na protest kako bi dobili potvrdu u Vladi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja