SPASAVANJE OD POŽARA I POPLAVA: Vežbom na Sutorini završen prekogranični projekat opština Herceg Novi, Ravno, Trebinje i Konavle (FOTO)

V.V.

17. 11. 2022. u 17:48

NA reci Sutorini, u Herceg Novom održana je završne terenska vežba prekograničnog projekta "Flood and fire" koju realizuju opštine Herceg Novi, Ravno, Trebinje i Konavle.

СПАСАВАЊЕ ОД ПОЖАРА И ПОПЛАВА: Вежбом на Суторини завршен прекогранични пројекат општина Херцег Нови, Равно, Требиње и Конавле (ФОТО)

Foto:V.V.

Implementacija ovog projekta počela je 15. avgusta 2020. godine, a ukupna vrednost je 1,85 miliona evra. Udeo Evropske unije je 85 odsto.

U vežbi je učestvovalo više od 60 predstavnika službi spasavanja iz gradova-partnera, kao i helikopterska jedinica vojske Crne Gore. Potpisan je potom memorandum o saradnji, čiji je cilj da rukovodstva država olakšaju prekogranično delovanje službi spasavanja.

Predsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić ocenio je da je projekat značajan za celu regiju i dodao da je jedna od inicijativa da vozila Službi granicu prelaze jednostavnije, kako bi se brže reagovalo, spasili životi i imovina.

Menadžer projekta Jovan Subotić istakao je da je u poslednjem mesecu projekta potvrđeno da partnerske opštine mogu uvek računati na međusobnu pomoć.

- Stvorena je regionalna baza za sve buduće projekte bez obzira na temu. Kapaciteti su podignuti u svim opštinama. Herceg Novom je to bilo preko potrebno. Potencijalnim ulaskom u EU dobijamo veće mogućnosti, sredstva i češće projekte, gradu možemo da donesemo mnogo toga što nam nedostaje, a nismo u prilici da ih obezbijedimo kroz regularno poslovanje, naveo je Subotić.

Marijana Čupić Jovanovski iz Opštine Konavle potvrdila je da su rezultati saradnje već vidljivi i da je osim opreme koja se dobije u sklopu projekta, vezivanje projektnih partnera i pripadnika vatrogasnih službi jedan od glavnih ciljeva. 

Dražen Bošković iz Trebinja uveren je da vežbe poput današnje treba što češće organizovati menjajući lokcije i tako osnaživati sve službe, a istovremeno povećavati poverenje lokalnog stanovništva i svih onih koji dolaze u naše lokalne zajednice pre svega kroz sektor turizma, kazao je Bošković. I Josip Raguž iz Ravnog istakao je vrednost projekta prvenstveno kroz edukaciju i sticanje iskustva.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna